Інститут національної пам’яті допомагатиме рогатинцям готувати видання про Майдан та війну

Інститут національної пам’яті допомагатиме рогатинцям готувати видання про Майдан та війну

13-14 травня 2019 року в Рогатині пройшов методичний семінар з усної історії.

Голова Рогатинської районної пластової організації Ярема Зварчук виступив з ініціативою реалізації проекту «Рогатинщина. Майдан. Війна». Проект передбачає підготовку до видання свідчень учасників протестних акцій у Рогатинському районі Івано-Франківської області, що відбулися під час Революції Гідності, матеріалів про діяльність волонтерів, спогадів про загиблих під час бойових дій російсько-української війни, які пов’язані з Рогатинщиною. До участі у проекті долучилися місцеві вчителі історії, журналісти, громадські активісти.

Роман Зварчук

Український інститут національної пам’яті має чималий досвід зі збирання усних свідчень про події Революції Гідності та сучасної російсько-української війни, а також видання на їх основі збірників спогадів. З квітня 2015 р. за координації Інституту у всіх регіонах відбувалося усноісторичне опитування учасників та свідків майданівських протестних акцій. Внаслідок цієї роботи вдалося зібрати 415 відео та аудіоінтерв’ю, копії яких передано на зберігання до Інституту. Загалом тематична колекція свідчень про Майдан нараховує 1250 записів. Переважно вони стосуються подій Революції у столиці та обласних центрах. Тож розширення цієї тематичної колекції матеріалами з таких міст, як Рогатин, є нагальним.

На думку координатора регіональних записів проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія» Тетяни Привалко, сприяння Інституту рогатинській ініціативі може розглядатися як пілотний партнерський проект для розгортання подібних ініціатив в інших містах і селах України.

13-14 травня Тетяна Привалко взяла участь у методичному семінарі з реалізації проекту «Рогатинщина. Майдан. Війна». Він пройшов у стінах Рогатинської гімназії імені Володимира Великого та місцевому історико-краєзнавчому музеї «Опілля», де саме відкрилася виставка Інституту «Донбас: перепрочитання образу». Для загальної аудиторії Тетяна представила досвід оприлюднення спогадів про «незакінчене» минуле. А під час засідання робочої групи проекту було проведене заняття з методології збирання спогадів, пробне усноісторичне опитування (з Богданом Стиславським, мешканцем с. Липівка) та його обговорення.

Тетяна Привалко

Учасники робочої групи проекту «Рогатинщина. Майдан. Війна» журналісти Зоряна Дзера-Януш та Ольга Вербяна, вчителі Галина Замкова та Надія Кислінська, директорка музею «Опілля» Ольга Блага розповіли про зібрані ними за п’ять років матеріали: інтерв’ю, світлини, повідомлення зі ЗМІ тощо. Загалом до робочої групи входить близько 10 осіб, які вже мають досвід співпраці, зокрема з підготовки видання про командира УПА «Василь Івахів – військовий, політичний та громадський діяч». У семінарі взяв участь Василь Байда, який активно долучався до протестних акцій Революції Гідності у столиці, а згодом пішов добровольцем на фронт. Він пише власні спогади, які також планують видавати.

Учасники робочої групи проекту «Рогатинщина. Майдан. Війна»

Надалі за необхідності Тетяною Привалко буде здійснюватися дистанційна методично-консультативна допомога у реалізації проекту. Копії зібраних у Рогатині матеріалів планується передати до архіву Інституту.