У Києві відбулася зустріч з учасниками Революції Гідності, які пішли добровольцями на російсько-українську війну (ФОТО)

21 лютого в Києві відбулася розмова «Невтрачене покоління: з Майдану на війну» за участю молодих хлопців і дівчат, які після Революції Гідності пішли добровольцями на російсько-українську війну.

Українським «невтраченим поколінням» організатори заходу – Український інститут національної пам’яті й Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану – охарактеризували молодь, яка вийшла в листопаді 2014 року на Майдан, щоби відстояти європейський вектор розвитку України. Молодь, чию свідомість та рішучість загартувала Революція Гідності. Молодь, яка з Майдану рушила на російсько-українську війну. Пішла добровільно, щоб захистити незалежність своєї країни від окупанта.

Участь у розмові взяли: Ігор Галушка – учасник Революції Гідності, ветеран російсько-української війни, цьогорічний учасник Національної збірної України в міжнародних змаганнях Invictus Games; Майя Москвич – учасниця Революції Гідності, ветеранка російсько-української війни, перша жінка-учасниця Національної збірної України в міжнародних змаганнях Invictus Games, засновниця клубу Archers Birds; Віталій Кузьменко – учасник Революції Гідності, ветеран російсько-української війни, член громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Юлія Шевчук – учасниця Революції Гідності, ветеранка, парамедик громадської організації ASAP Rescue, поранена під час мінометного обстрілу у 2016 році, членкиня Жіночого Ветеранського Руху.

«Назва події «невтрачене покоління» перегукується з терміном «втрачене покоління»,  що з’явився після Першої світової війни та характеризував тогочасну молодь, яка не повернулася з війни або повернулася ушкоджена й скалічена, яка після повернення не змогла відшукати свого місця у цьому світі. Ми ж вважаємо, що теперішнє українське покоління, яке у 18 років вийшло на Майдан, а потім відразу пішло на війну, не є втраченим. Нашому суспільству треба зробити все, щоб це покоління не стало таким», – пояснила модераторка заходу, координаторка усноісторичних проєктів Українського інституту національної пам’яті Тетяна Ковтунович.

У ході розмови, зокрема, порушувалися такі питання:

  • Що спонукало українську молодь вийти на Майдан, а згодом піти на війну?
  • Яких змін зазнала свідомість молодих людей під час Революції Гідності та російсько-української війни?
  • Як знайти своє місце в житті після повернення?
  • Що має зробити суспільство, щоб це покоління не стало «втраченим»?

Відеозапис розмови можна переглянути за посиланням:

Фото: Руслан Кошовенко