«Локальна пам'ять»: дерусифікація на Харківщині та Полтавщині й інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  дерусифікація на Харківщині та Полтавщині й інші новини регіонів

 

Співробітниця Західного відділу УІНП Леся Бондарук стала модераторкою презентації романів Володимира Лиса «Вифлеєм» та Надії Гуменюк «Та, що ламає вітер», які презентували у Луцьку 5 вересня. 

Спільно з видавцем Олександром Красовицьким, співробітниця УІНП розповіла про особливості нових книг та їх важливість в контексті волинського краєзнавства. 


5 вересня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулись традиційні вересневі Стусівські читання «Незламний борець правди і свободи». 

Участь у заході взяли представники влади, освітяни, науковці-дослідники життя та творчості Василя Стуса, працівники закладів культури, бібліотекарі, школярі та ЗМІ.

Цьогорічні вересневі Стусівські читання розпочала директор бібліотеки Лариса Сеник. У своєму зверненні до присутніх вона зауважила, що творчість Василя Стуса набуває все більшої ваги, викликає неабиякий інтерес у читачів, особливо сьогодні. 

«Ім'я великого українського поета і патріота рідної землі ввійшло в нашу історію як важливий чинник національного пробудження й самоусвідомлення, стало символом духовної незламності й свободи. Сьогодні Василь Стус актуальний як ніколи, і ми віддаємо шану нашому геніальному поетові. На прикладі життя і діяльності таких людей, як Василь Стус, мають виховуватися теперішні і прийдешні покоління українців», — звернувся з вітальним словом до учасників співробітник Центрального відділу УІНП Олексій Серветнік.

Фото: Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека


У межах дерусифікації публічного простору міська рада Мерефи, що на Харківщині, перейменувала 62 вулиці.

Тепер в топоніміці Мерефи увічнено імена діячів Української революції Валентина Сім'янцева та Костя Щита, письменників Панаса Мирного та Миколи Хвильового, вчених Ігоря Сікорського та Володимира Вернадського, історичних діячів князя Ярослава Мудрого, гетьманів Мазепи й Орлика. Також з'явились урбаноніми-орієнтири, як то вулиця Вокзальна та нейтральні назви – Хлібна та Смарагдова. 

Під час створення проєкту перейменувань вулиць представники громади Мерефи активно консультувались з начальницею Північно-східного відділу УІНП Марією Тахтауловою. 


У селі Рунівщина Новоселівської сільської ради Полтавського району  відзначили 140 років від дня народження видатного земляка, скульптора та хорунжого Армії УНР Михайла Гаврилка, провівши історико-культурний фестиваль «А ми тую стрілецькую славу збережемо».

 У межах фестивалю відбулася урочиста церемонія відкриття та освячення кліриками ПЦУ пам’ятного знаку Михайлу Гаврилку. 

«Всі ми – і воїни ЗСУ, і небайдужі патріоти в тилу, які їх всіляко підтримують, і воїни культурного, історичного фронту - перебуваємо у самісінькому горнилі історії. Досі триває наша столітня народна війна за незалежність. Україна – правонаступник УНР. Сто років тому заклали початок ключових державних інститутів - парламенту, уряду, збройних сил, дипломатії, академії наук. І нині, як і тоді, українці протистоять тому ж ворогу - російському імперіалізму. Знання про життєві шляхи таких постатей дає глибше розуміння сучасних подій. Михайло Гаврилко — це зріз епохи боротьби з червоною і білою росією понад 100 років тому. Тоді і зараз ціла когорта митців, письменників, інтелектуалів стала на захист незалежності», — наголосив у своєму виступі регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. 

Також в межах фестивалю у бібліотечних просторах Новоселівської громади для дітей та молоді було організовано перегляд документального фільму  «Михайло Гаврилко. Стеком і шаблею».

Фото: Олександр Шилов-Маркін


У селищі Котельва на Полтавщині комунальні служби прибрали з публічного простору скульптуру комуністичному вождю Володимиру Леніну. 

«Повідомляємо, що скульптуру «Молодий Володя Ульянов», яка розміщувалася на території Котелевського опорного закладу середньої освіти №2 I-III ступенів селищної ради демонтовано», — йдеться в офіційній відповіді в.о. Котелевського селищного голови Віталія Рогулі.


Міська рада Заводського на Полтавщині перейменувала 52 вулиці і провулки у населених пунктах громади в межах дерусифікації.

Перейменуванню передувало громадське обговорення, поштовхом до котрого стали ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті. 

Тепер у Заводському з’явились вулиці космонавта Леоніда Каденюка, діячів часів Козаччини – Івана Мазепи, Петра Калнишевського, Івана Богуна, Івана Сірка, Петра Дорошенка. Також на мапі міста з’явились видатних діячів науки та культури: Опанаса Сластіона, Остапа Вишні, Лесі Українки, Володимира Івасюка, Григорія Сковороди, Івана Миколайчука та інших.


Михайлівська сільської ради в межах дерусифікації перейменувала 16 вулиць і провулків у селах громади.

У селі Павлівка Михайлівської сільради з’явились вулиці Івана Котляревського та Козацька, а у селі Андріївка цієї громади — вулиця Лесі Українки.