Анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин» презентували у Vcentri HUB Шевченківського району

Анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин» презентували у Vcentri HUB  Шевченківського району

У День Державності в столичному Vcentri HUB відбулася презентація нового анімаційного фільму «Історія України за 15 хвилин» та інших проєктів Українського інституту національної пам’яті для переселенців з охоплених війною територій України, а також усіх, хто цікавиться нашим минулим.

Презентуючи фільм, співробітниця УІНП Наталка Позняк-Хоменко наголосила, що одним із головних завдань інституту є боротьба з російськими міфами, повернення справжньої української історії та українських героїв у суспільну свідомість.

«За 15 хвилин ми простежуємо тяглість подій на наших теренах від скіфських часів до сьогодення. І це дуже важливо – відчувати цю тяглість історії. Бо на початку 1990-х, коли була проголошена незалежність України, ми ще перебували під впливом російських наративів, тому вхопилися за добу козаччини, залишаючи Москві право на спадщину Русі, яка була привласнена ще за часів Петра І. Насправді, як промовисто свідчать карти, використані у фільмі, всі ці події відбувалися на наших землях, цю історію творили наші люди ще тоді, коли Москва фігурувала в літописах під назвою «Залісся». Тому ми нині просто відновлюємо історичну справедливість і повертаємо своє», – зазначила Наталка Позняк-Хоменко.

Повернення справжньої історії України дуже зацікавило учасників зустрічі

Також пані Наталя розповіла про інші напрямки роботи УІНП: повернення правдивого розуміння подій Української революції 1917–1921 років, правди про Голодомор, Другу світову війну, український визвольний рух (УПА, повстання в таборах, дисидентських рух), революційні події в Україні, починаючи з 1990-х, сучасну російсько-українську війну, проєкти, спрямовані на декомунізацію та деколонізацію нашого суспільного простору та мислення.

А її колега Ігор Чорний акцентував на новітніх напрямках популяризації історії України: через настільні ігри, зокрема присвячені Українській революції 1917–1921 років, мальописи (комікси), паперові моделі техніки українського війська першої третини ХХ століття. Він познайомив з історією створення коміксу «Оборона Замостя. Легенда про лопату», присвяченого союзній боротьбі Польщі та УНР проти більшовиків, сценарій до якого написав сам.

До Vcentri HUB було передано значну частину видань інституту, з якими тепер вільно зможуть ознайомитися його відвідувачі.

Захід відбувся за сприяння Київської міської державної адміністрації.