Автори фільму «Депортація 44-46» передали записи спогадів в «Архіву усної історії» УІНП

Автори фільму «Депортація 44-46» передали записи спогадів в «Архіву усної історії» УІНП

Автори документального фільму «Депортація 44-46» передали Українському інституту національної пам'яті унікальні відеоматеріали про депортації 1944-1946 років з території сучасної південно-східної Польщі до УРСР.

Напередодні виходу стрічки в прокат,  сценарист Тарас Лазер та продюсерка Олена Яковенко передали матеріали голові УІНП Антону Дробовичу та завідувачці сектору обліку та збереження усних джерел УІНП Тетяні Ковтунович запии свідчень жертв депортації 1944-1946 років, які використовувались при створенні фільму. Спогади записував Тарас Лазер спільно з науковим консультантом Романом Кабачієм.

Найближчим часом записи будуть оприлюднені на платформі УІНП "Архів усної історії", а також в майбутніх планах їх публікація окремим виданням. 

Фільм «Депортація 44-46» розповідає про події масовії депортації понад 480 тисяч українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини до УРСР, внаслідок підписаної 9 вересня 1944 року «Угоду про обмін населенням»  між СРСР та ПНР.  Стрічку «Депортація 44-46» створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, картина стала одним із переможців Дванадцятого конкурсного відбору.

12 вересня, о 14:00, у столичному кінотеатрі «Жовтень» відбудеться спеціальний показ стрічки за участю творчої та знімальної групи.