Які заходи відбудуться до Дня Соборності України

Які заходи відбудуться до Дня Соборності України

22 січня Україна відзначає важливі історичні дати: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель.

Розповідаємо, які заходи відбудуться з нагоди цих подій.

Лекція «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому і нині»

22 січня Український інститут національної пам'яті організовує в Гостомелі на Київщині лекцію для військових «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому і нині».

А 28 січня онлайн-лекцію про історичне значення соборності для військових з Оперативного командування «Північ» (Черкаси).

Лекція «Від Крутянського поля до Берестейського тріумфу: 105 років міжнародного визнання УНР»

26 січня, о 17:00, в Інфоцентрі Музею Майдану відбудеться лекція до 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки: «Від Крутянського поля до Берестейського тріумфу: 105 років міжнародного визнання УНР». Лектор – історик і телеведучий Ростислав Мартинюк. Лекція транслюватиметься онлайн. Детальний анонс оприлюднимо незабаром.

Тест «Що ви знаєте про соборність?»  

Сьогодні, в час, коли триває активна фаза російсько-української війни, події сторічної давнини набувають нових сенсів. Ми засвоїли уроки історії й розуміємо, що лише в єдності наша сила, а згуртованість – запорука перемоги. 

На нашому сайті можна перевірити свої знання – пройти тест на тему: «Що ви знаєте про соборність?».

Події, які відбулися напередодні

Дискусія на тему «День Соборності: нові виклики для єдності українців»

19 січня в Український кризовому медіацентрі відбулася дискусія на тему «День Соборності: нові виклики для єдності українців». Учасники дискусії обговорили, якими були історичні передумови та особливості проголошення Акта Злуки 21 січня 1919 року, що сприяло консолідації українців та що таке  соборність України сьогодні. В дискусії взяв участь Ігор Каретніков, начальник відділу аналізу українського державотворення Українського інституту національної пам'яті.

Запис обговорення можна переглянути за посиланням.

20 січня в Хабі для переселенців Vcentri Hub на Оболоні відбулася лекція-відеоперегляд «Навіки разом: Соборність України і міфи російської пропаганди». Її прочитала Наталя Хоменко-Позняк, головний спеціаліст відділу популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам'яті. Організатори спільно з учасниками обговорення пригадали, яким був шлях до соборності та як російський ворог намагався нас розділити. 

З інформаційними матеріалами до Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки можна ознайомитися за посиланням.