«Локальна пам'ять»: заходи до Дня Соборності, Дня Героїв Крут та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня Соборності, Дня Героїв Крут та інші новини регіонів

20 січня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка відбувся круглий стіл до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут.

У заході взяли участь регіональні представники Північно-Східного відділу УІНП Сергій Бутко та Сергій Горобець. 

Сергій Бутко представив доповідь «Віхи нашої історії: проголошення незалежності УНР та Акта Злуки УНР і ЗУНР», де зокрема зауважив значущість акції «Живий ланцюг», який 22 січня 1990 року організували українські патріотичні сили від Івано-Франківська до Києва на честь 71-ї річниці Злуки УНР і ЗУНР. Своєю чергою Сергій Горобець представив доповідь «Крути як переломний момент першої війни з росіянами часів Української революції». 


24 січня у культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» в Чернігові  відбулася презентація книги «Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» від творчого колективу видання «Челайн».

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко став автором передмови в цьому виданні.

«В історичній науці є такий термін – повсякдення. Коли читаєш цю книгу, розумієш, що великий успіх творчого колективу полягає в тому, що вони показали не ідеальних героїв, а людей такими, якими вони є. З їхніми успіхами, горем, невдачами. Це важливо, бо це живі люди та реальне життя», — наголосив Бутко.


27 січня в Чернігові відбувся меморіальний захід до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

У Березовому Рові біля пам’ятного знака жертвам масових розстрілів нацистськими окупантами євреїв у 1941 році учасники заходу вшанували пам’ять жертв Голокосту хвилиною мовчання. Представники влади, єврейських організацій, громадяни поклали квіти до пам’ятного знака.

Голова іудейської релігійної громади Давид Роговий разом з вірянами помолилися за усіх, хто боронить країну сьогодні, і за пам’ять про тих, хто загинув. 

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко нагадав, що під час звільнення концтабору Аушвіц у 1945 році загинув уродженець міста Бахмач Чернігівської області командир 152-ї танкової бригади 29-річний Анатолій Ковалевський.

Сергій Бутко того ж дня провів просвітницький захід для співробітників Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, присвячений вшануванню жертв Голокосту. 


Протягом 2527 січня регіональні представники УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко та Сергій Горобець провели низку просвітницьких зустрічей присвячених Дню Героїв Крут. 

25 січня Сергій Горобець прочитав для учнів чернігівського ліцею №22 лекцію про оборону Крут. А 26 січня в Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського під час тематичної музейної зустрічі він розповів про значення успішного оборонного бою українських військ під Крутами в першій російсько-українській війні в XX столітті (19171918 років).

27 січня у приміщенні Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи регіональні представники Інституту прочитали лекцію про стратегічний вимір бою під Крутами.

Сергій Бутко розповів про долі героїв Крут учням Чернігівського обласного наукового ліцею 28 січня.


Начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова взяла участь в радіоефірі програми «Відкритий доступ» на Українському радіо. Харків. Обговорювали процес очищення символічного простору від маркерів імперського та комуністичного режимів.

Зокрема, говорили про ідею перейменування міста Первомайськ Харківської області. Марія Тахтаулова привітала ініціативу громади змінити назву адміністративного центру та побажала знайти таку нову, яка гармонійно впишеться у топоніміку Харківщині та України.


У Полтавському музеї Панаса Мирного відбулася наукова конференція до 170-річчя літературознавця Василя Горленка.

У ній взяли участь наукові співробітники музею Панаса Мирного, журналісти, викладачі вищих навчальних закладів Полтави, громадські діячі, працівники бібліотечної системи.


До Дня Соборності Полтавський національний педагогічний університет організував всеукраїнський телеміст «Одна, єдина, соборна й неподільна Україна».

У ньому взяли участь викладачі й студенти, вчителі, депутати парламенту та обласної ради, представник Полтавського офісу УІНП, представники Сил оборони України, науковці та громадські діячі. Всього понад тисячу учасників. 

Лейтмотивом промов було переконання: однією із запорук перемоги України у війні з Росією є консолідація, єдність та соборність.


На сесії Кременчуцької міської ради на Полтавщині депутати затвердили нові назви 29 вулиць і провулків задля позбавлення від російської та радянської спадщини в топоніміці. 

У міській топоніміці з’явились сім нових назв, присвячених російсько-українській війні. Три на честь уродженців Кременчука, які загинули в боях із російським окупантом: офіцера 81-ї окремої аеромобільної бригади капітана Володимира Трусова, солдата 14-ї окремої механізованої бригади імені Романа Великого Давида Кострова та старшого лейтенанта окремого загону спеціального призначення «Азов», Героя України Максима Кагала

Вулиці Чернігівська, Ірпінська та провулок Чорнобаївський отримали свої назви на честь населених пунктів, чиї жителі проявили мужність та стійкість у боротьбі з окупантами. А проїзд Польський  на знак удячності Польщі за допомогу та підтримку України.


У Полтаві відбулася низка просвітницьких і меморіальних заходів до Дня Героїв Крут. 

У Полтавському обласному академічному театрі відбувся показ художнього фільму «Крути.1918». Вшанували українського церковного діяча та педагога, уродженця Полтавщини Демида Бурка, який брав участь у бою під Крутами. До меморіальної дошки видатного земляка поклали квіти представники Полтавської обласної військової адміністрації, обласної ради, духовенства та громадськості. 

Того ж дня у бібліотеці № 7 відбувся просвітницький захід до Дня Героїв Крут. Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар розповів про роботу над упорядкуванням книги «Герої Крут та Полтавщина», що присвячена уродженцям Полтавщини, які брали участь у легендарній битві 1918 року.


До Дня Соборності України в Харківському національному університеті внутрішніх справ, який тимчасово розміщується у Вінниці, експонується виставка Українського інституту національної пам'яті «Українська революція 19171921: регіональний вимір».

Виставка присвячена перебігу подій Української революції 1917–1921 років у різних регіонах, а також українському національному руху цієї доби за межами України. Виставка складається з 14 тематичних банерів, кожен з яких присвячений регіону або місцевості, де діяв український національний рух.


20 січня до Дня Соборності України начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко спілкувався зі студентами Вінницького центру професійно-технічної освіти переробної промисловості.

Він розповів про передумови проголошення незалежності України в 1918 році, а також про Акт Злуки ЗУНР та УНР та новітню боротьбу українців за незалежність.


26 січня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбувся урок пам’яті «Героїчна сторінка Героїв Крут».

Перед студентами Харківського національного автомобільно-дорожнього університету та Вінницького технічного фахового коледжу начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко виступив із темою «Герої Крут – перші кіборги».


26 січня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницьку бесіду для студентів Вищого професійного училища № 11 Вінниці.

Темою для спілкування був День Героїв Крут говорили про історичні передумови бою під Крутами 29–30 січня 1918 року, жертовність «перших кіборгів», меморіалізацію пам'яті, паралелі з новітньої російсько-українською війною.

А 30 січня  співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік взяв участь у засіданні круглого столу «Крути – символ українського юнацтва», організований Донецьким обласним дитячо-молодіжним центром.


31 січня співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік взяв участь у виховній годині для студентів Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу.

На запрошення представників закладу співробітник Інституту розповів про передумови бою під Крутами, перебіг подій більшовицько-української війни, цьогорічну кампанію вшанування Героїв Крут та паралелі з новітньою російсько-українською війною.