Платформа «Архів усної історії» оприлюднила колекцію усноісторичних спогадів «Крим. Окупація»

Платформа «Архів усної історії» оприлюднила колекцію усноісторичних спогадів «Крим. Окупація»

Український інститут національної пам’яті оприлюднив нову відеоколекцію спогадів про окупацію Криму, записаних в межах усноісторичного проєкту «Крим. Окупація». Проєкт реалізовувався спільно з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим

Український інститут національної пам’яті спільно із Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим навесні 2021 року започаткували усноісторичний проєкт «Крим. Окупація» для фіксації спогадів внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території АРК.

Метою проєкту є збереження правди про незаконну окупацію Автономної Республіки Крим через фіксацію спогадів очевидців подій, що відбувалися в Криму в 2014 році. Ці свідчення дозволять зберегти пам’ять про події окупації Криму Російською Федерацією, які не відображаються, чи недостатньо відображаються в офіційних документах, дозволять передати майбутнім поколінням почуття, переживання, емоції та досвід конкретних учасників та свідків.

Запис свідків окупації Криму дає можливість окрім всього іншого зафіксувати порушення Росією норм міжнародного права: затримання та переслідування на тимчасово окупованій території АРК українських громадян, численні порушення прав людини, які вчинялися та вчиняються на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя державою-окупантом Російською Федерацією.

Ці спогади можуть використовуватись у наукових дослідженнях, створенні документальних та художніх фільмів, тематичних відеороликів, що сприятимуть збереженню національної пам’яті.

В межах усноісторичного проєкту «Крим. Окупація» на онлайн-ресурсі «Архів усної історії» створено колекцію спогадів внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території АРК.

"У цій колекції неймовірної ваги свідчення, не лише для подальших судів, але й, що важливо для нас - в горизонті вічності. Коли через 50 чи 100 років люди вивчатимуть цей період у них будуть доступні не лише архівні матеріали, міжнародні документи, рішення судів, але й реальні історії реальних людей. Це те, чого нам так сильно зараз не вистачає про Українську революцію 1917-1921 років, Другу світову війну", - розповів голова УІНП Антон Дробович.

Окрім спогадів внутрішньо переміщених осіб, до колекції входять записи низки політиків, громадських активістів та військових, які безпосередньо брали участь у внутрішніх та міжнародних політичних процесах, що відбувалися в 2014 році з моменту окупації Автономної Республіки Крим Російською Федерацією. Наразі колекція вміщує 20 інтерв’ю.

З відеоколекцією «Крим. Окупація» можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.ly/5EehtTI