Освітяни, музейники та бібліотекарі Львівщини відвідали семінар «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле»

20 та 21 вересня 2023 року у Львові відбувся семінар «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле», в якому взяли участь понад 120 учасників з Львівської області: освітяни, музейні спеціалісти та бібліотекарі. 

На семінарі спікери говорили з учасниками особливості політики відновлення та збереження національної пам’яті в умовах сучасної війни, аспекти роботи з темою Революції Гідності, проводили історичні паралелі сьогоднішньої війни з минулим, міркували про особливості реекспозиції в умовах війни, оновлення шкільних програм тощо. 

Окрему увагу приділили музеєфікації й переосмисленню історичних подій ХХ та ХХІ століття, сучасним методам та ресурсам фандрайзингу в культурній та освітній сфері. 

Протягом двох днів учасники семінару мали змогу обговорити механізми протистояння російській ворожій пропаганді, долучитися до роботи дискусійних історичних майданчиків. 

Також в програмі була екскурсія виставкою «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці».

«У сучасній політиці національної пам’яті важливо акцентувати на тих подіях минулого, які здатні згуртовувати і мотивують українців на боротьбу за незалежність та ідентичність», – зауважила співробітниця УІНП Олена Охрімчук. 

Захід організували Український інститут національної пам’яті за сприяння Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, Львівської обласної військової адміністрації, Львівської обласної ради, Центру професійного розвитку педагогічних працівників міста Львова. Від Інституту організацію та проведення семінару координували Ганна Байкєніч, Олена Охрімчук. Безпосередню участь також взяли Лариса Бондарук і Тетяна Привалко.