Парламент Болгарії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Болгарії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Національні збори Болгарії 1 лютого ухвалили резолюцію, якою визнали Голодомор в Україні 1932–1933 років геноцидом українського народу. За це рішення проголосували 134 члени парламенту Болгарії. Проти були 26 депутатів від проросійської націоналістичної партії «Възраждане».

У резолюції йдеться, що будь-яке заперечення, виправдання та применшення геноциду сприйматиметься як наруга над пам'яттю мільйонів людей, які загинули внаслідок Голодомору.  Під час обговорення кілька депутатів, які висловилися на підтримку резолюції, нагадали про звірства Росії в нинішній війні проти України.

Болгарський парламент також ухвалив рішення вшановувати пам’ять жертв Голодомору разом з українським народом – в кожну останню суботу листопада. 

До слова, за визнання Голодомору Народні збори проголосували 1 лютого – в цей день у Болгарії з 2011 року вшановують пам’ять жертв тоталітарного комуністичного режиму.

Нагадаємо, протягом листопада й початку грудня парламенти низки європейських країн визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом або злочином проти українського народу. 15 грудня 2022 року за це проголосував Європарламент, його депутати закликали Росію як правонаступницю СРСР вибачитися за дії радянського режиму проти України.

Довідково 

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше про це читайте в інформаційних матеріалах.

На 2 лютого 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 19 держав: Австралії, Болгарії, Грузії, Еквадору, Естонії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, США, Угорщини та Чехії. У квітні минулого року Федеральний сенат Бразилії, який є верхньою палатою Національного конгресу країни, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Також Голодомор в Україні 1932–1933 років геноцидом визнав опозиційний до режиму Лукашенка Об’єднаний перехідний кабінет Білорусі. Геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.