Документальний фільм, комікс та історична лекція: У Києві відбувся меморіальний захід до 140-річчя генерала армії УНР Марка Безручка

Документальний фільм, комікс та історична лекція: У Києві відбувся меморіальний захід до 140-річчя генерала армії УНР Марка Безручка

У вівторок, 31 жовтня, в Інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності відбувся меморіальний захід присвячений 140-му ювілею видатного українського військовика, генерал-хорунжого Армії УНР Марка Безручка. 

Подія відбулася за участі фахових науковців та військовослужбовців. Модерував захід співробітник УІНП Іван Стичинський. Матеріали зустрічі увійшли до циклу лекцій «Історія та сучасність українських військових звитяг», які будуть доступні на  YouTube  сторінці Українського інституту національної пам’яті.

Захід розпочався з презентації документального відео про постать генерала Безручка створеного командою 110-ї окремої механізованої бригади, яка з серпня минулого року носить почесне найменування генерала-хорунжого Марка Безручка. Експертами у відео виступили знані фахівці у дослідженні подій Українського революції 1917-1921 років: історик Андрій Руккас, лідер громадської ініціативи зі збереження поховань воїнів УНР в Варшаві Юрій Рейт, заступник директора Національного війського-історичного музею Ярослав Тимченко

Пресофіцер 110 ОМБР Іван Сєкач історію формування бригади та про нинішню героїчну оборону міста Авдіївка у 2022-2023 роках від російських військ. 

Також під час заходу відбулось обговорення історичного мальопису УІНП “Оборона Замостя. Легенда про лопату”, який присвячений подіям оборони польського містечка Замостя у 1921 році, в межах Варшавської битви. Тоді невеликий гарнізон українсько-польських військ зумів не лише зупинити, а й змусити втікати в кілька разів більше більшовицьку Першу Кінну армію Семена Будьонного. Гарнізоном Замостя командував полковник Марко Безручко. У коміксі зокрема висвітлюється його участь в цих подіях. 

Ключовою частиною заходу стала лекцію кандидата історичних наук та офіцера Центру досліджень воєнної історії Збройних Сил України Михайла Ковальчука. Військовий історик зосередився на біографічних віхах військовика пов’язаних з його участю в Перших Визвольних змаганнях 1917-1921 року. 

Подія була організована Українським інститутом національної пам’яті та Національним музеєм Революції Гідності.

Повний запис можна переглянути на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті.

Фото: Національний музей Революції Гідності