1898 - народився Микола Кричевський, живописець

1898, 24 листопада – у Харкові народився Микола Кричевський, живописець, графік та театральний декоратор, віртуоз-аквареліст міського краєвиду, який створив майже 7 тис. творів.

                        

Він був сином відомого художника Василя Кричевського від першого шлюбу. Початки художньої освіти отримав у батька, згодом навчався у Києві та працював у театрі Миколи Садовського. Разом з акторами вирушив у європейське турне. Деякий час навчався в художньо-промисловій школі у Празі. 1929-го виїхав до Парижа, де прожив майже усе життя. Кричевський не міг знайти роботу, а галереї не цікавились його картинами. Випадок звів Кричевського з Володимиром Райкісом –  емігрантом з Одеси, який був директором галереї «Зак» у Парижі. Райкіс купував у художника акварелі, щоб той мав кошти на прожиття та не впадав у відчай. Згодом Кричевському вдалося завоювати прихильність французьких поціновувачів мисецтва своїми акварелями Парижу та Венеції. Він почав регулярно виставлятися в паризьких галереях.

Акварель Миколи Кричевського "Париж, Сена", 1950, папір. акварель, 35 х 44,5 см. Джерело: euro-art.com.ua.

Працював над ілюстраціями та оформленням книжок, зокрема ілюстрував французький переклад «Тараса Бульби» Миколи Гоголя. Виготовляв театральні декорації. Він працював в різних техніках – акварель, гуаш, олія, пастель та дереворит. Найулюбленішою технікою була акварель. Коли почалась Друга світова війна, Микола Кричевський пішов добровольцем у французьку армію, де став кухарем. Його борщ із салом смакував солдатам.

Микола Кричевський у майстерні. Фото: museum.net.ua

Після війни побачився з батьком, який з родиною опинився у Парижі. Після 25-ти років розлуки це була значна подія. Протягом цих років Кричевський підтримував зв’язок з матір’ю. Він надсилав їй листи та картини.  Протягом 1950-х Кричевський частенько подорожував до США та Канаді, домовляючись про персональні виставки. Йому подобалось приїздити до зведених сестри і брата, які жили в США. Планував на старість переїхати до Америки і жити у сестри. Особливе місце в його серці займала Венеція. Сюди він приїздив щовесни. Париж і Венеція були його улюбленими містами. 1961-го  Микола Кричевський востаннє побував у Венеції. Тяжка хвороба вклала його на операційне ліжко. В лікарні стався серцевий напад, якого художник не витримав.

Акварель Миколи Кричевського "Венеція", 1952, папір, акварель, 48х59 см. Джерело:  dykat-auction.com.ua 

 

Помер Микола Кричевський  11 вересня 1961-го. Похований у Парижі на цвинтарі Баньо. 

 

Підготувала Наталя Слобожаніна.