«Локальна пам'ять»: заходи до Дня захисників та захисниць України та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня захисників та захисниць України та інші новини з регіонів

Заходи до Дня захисників та захисниць України в Чернігові, Харкові, Полтаві, Дніпрі, Одесі, Вінниці й Луцьку, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят другому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

11 жовтня в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку до Дня Захисників і Захисниць України за участі учнів Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту.

Співробітники Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець і Сергій Бутко з власною презентацією розповіли про історію цього державного свята, його нерозривний зв’язок з відзначенням Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва та Дня народження Української повстанської армії.

Ветеран російсько-української війні Володимир Мироненко розповів про бойові дії проти Російської Федерації в 2014 році. Представник ОК «Північ» розповів про сучасні Збройні сили України, за його пропозицією учасники заходу вшанували хвилиною мовчання всіх полеглих в боях Захисників України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


13 жовтня в центральному сквері в Чернігові з нагоди Дня захисників і захисниць України керівники області та міста, народні депутати, представники УІНП, громадськості, військові, родини загиблих на сході України захисників вшанували пам’ять усіх, хто загинув, захищаючи Україну.

Представники влади та громадськості поклали квітт до меморіальних стел Героям Небесної Сотні й загиблим учасникам російсько-української війни з Чернігівщини, братської могили воїнів, полеглих восени 1943 року під час вигнання нацистських окупантів, пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України» та меморіалу на міському кладовищі «Яцево».

Представник територіального відділу Мінветеранів Володимир Мироненко передав голові Чернігівської ОДА В’ячеславу Чаусу копію «Книги пам’яті добровольців-захисників України». Того ж дня в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулася презентація другого тому збірки «Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області».

Пізніше, в Військово-історичному музеї представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко розповів про історію Дня захисників та захисниць України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


20 жовтня відбудилося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської облдержадміністрації. 

Під час засідання ухвалили рекомендцію перенесення пам'ятки історії місцевого значення Братської могили радянських воїнів до сектору військових поховань міського кладовища «Яцево». 

«Цю тему ми піднімали ще кілька років тому після прийняття Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Таким чином, могили загиблих під час Другої світової війни воїнів Червоної армії будуть захищені й упорядковані, знаходитимуться в місці упокоїння у військовому секторі міського кладовища», — зауважив член ради, регіональний представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко.


21 жовтня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка проведено круглий стіл присвячений 145-річчю Сергія Єфремова за участі істориків, краєзнавців, бібліотекарів, а також представників УІНП.

 Науковиці докторка історичних наук Світлана Іваницька і кандидатка історичних наук Тамара Демченко представили свою монографію «Сергій Єфремов: «Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці».


8 жовтня співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП відвідали 3-ю бригаду оперативного призначення Національної гвардії України імені полковника Петра Болбочана.

Марія Тахтаулова та Едуард Зуб презентували національним гвардійцям банерну експозицію "30 (к)років до незалежності по-харківськи"

Фото: Північно-східний відділ УІНП


13 жовтня Харківську гімназію №46 ім. М. В. Ломоносова відвідав співробітник УІНП Едуард Зуб.

Він розповів семикласникам про День захисників і захисниць України. Коротка лекція про історію свята переросла у жваве обговорення.


13 жовтня, напередодні Дня захисників і захисниць України начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова зустрілася зі студентами історичного факультету Харківського національного університету ім.Каразіна.

Пані Марія розповіла їм про тяглість мілітарних традицій від часів Русі до сучасної української армії, зокрема, акцентувала увагу на зміні назв українських підрозділів, оновленні одностроїв, офіційного вітання "Слава Україні! Героям Слава!".

Особливу увагу вона приділила особистим історіям наших захисників та захисниць, адже тема зустрічі звучала як "Герої серед нас".  Студенти познайомилися з біографіями Максима Миргородського, Ярослави Никоненко, Костянтина Могилки.


20 жовтня у будинку "Слово" відбувся майстер клас від Архіву національної пам'яті.

Директор архіву Ігор Кулик розповів як шукати репресованих родичів, поділився методикою роботи в архівах репресивних органів та силових структур. Слухачі отримали практичні поради, як шукати своїх репресованих родичів.

На завершення екскурсію квартирою Петра Лісового, де відбувався захід, люб'язно провела дослідниця, літературознавиця Ярина Цимбал, що наразі є резиденткою в "Слові".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


19 жовтня у виставковій залі духовно-культурного центру імені Паїсія Величковського при Свято-Успенському кафедральному соборі у Полтаві відбулась презентації книги “Волонтери: Сила небайдужих” за участі авторки-упорядниці та співробітниці УІНП Наталки Позняк-Хоменко.

Авторка зауважила, що «полтавські» епізоди книги стали частиною загальної мозаїки із десятків волонтерських історій книги, дають уявлення про масштаби такого явища, як волонтерський рух, який у 2014-2015 роках став одним із важливих чинників спротиву російській агресії. 

Владика Федір нагородив авторку книги Подячною грамотою Православної церкви України та вручив ікону.

Фото: ГО "Команда небайдужих"


За організаційної Полтавського обласного краєзнавчого музею й Полтавського офісу Північно-східного відділу УІНП вийшла друком книга «Забутий гетьман Іван Самойлович». 

Автором-упорядником видання став заступник директора з наукової роботи Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, заслужений працівник культури України Володимир Мокляк.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар зауважив, що частину накладу книги-брошури з нагоди Дня захисників і захисниць України можна отримати у Полтавському офісі Північно-східного відділу УІНП.


14 жовтня, з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, полтавські телеканали «Місто+» та «Центральний» продемонстрували документальний відеоматеріал «За що боролася УПА».

Показ відеоматеріалів відбувся з нагоди відзначення Дня захисників та захисниць України.


У Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті відбувся тренінг-семінар для завідувачів місцевих комунальних музейних закладів.

Участь у заході взяли директори Білицького, Горішнеплавненського та Мачухівського краєзнавчих музеїв, Кобеляцького музею літератури і мистецтва, Диканського історико-краєзнавчого музею ім. Д. М. Гармаша.

Учасники обговорили зокрема питання декомунізації й організації у 2021 році експонування виставок УІНП.


З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті у навчальних закладах Градизької ОТГ Полтавщини старшокласникам показали документальне відео про свого видатного земляка, діяча Української революції 1917-21 рр., соратника Симона Петлюри, борця за незалежність України у ХХ столітті Бориса Мартоса. 

У документальному відео розповідається про віхи громадсько-політичного шляху уродженця Градизька: у першому уряді Української Народної Республіки (УНР) — Генеральний секретар земельних справ, а за Директорії УНР — прем’єр-міністр й міністр продовольчих справ, фінансів.


11 жовтня в НТУ «Дніпровська політехніка» відбулася зустріч студентів-істориків з директором Галузевого державного архіву Українського інститут національної пам’яті Ігорем Куликом.

Директор архіву Ігор Кулик розповів про те як працює архів, з чого починати пошук репресованих родичів, в яких архівах шукати інформацію про репресованих родичів. Під час заходу продемонстровані тематичні відеоролики з архівно-пошукової роботи.

Також очільник архіву національної памяті провів зустріч  у краєзнавчому відділі Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки з генеалогами, музейними співробітниками, дослідниками, краєзнавцями.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


13 жовтня в Музеї історії Дніпра відбулася презентація книги «Провідники повстанського руху Придніпров’я (за матеріалами органів державної безпеки): збірка документів»

Презентацію відвідали викладачі вищих та середніх навчальних закладів, співробітники музеїв Дніпра та Кам’янського, бібліотекарі, видавці, співробітники Управління з охорони культурної спадщини, краєзнавці, громадські активісти.

Модератором зустрічі став начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін, який вказав на лакуни, які існують у вивченні революційних подій 1971–1921 рр. в Придніпровському регіоні. На думку Кочергіна, ця книга має частково закрити ці лакуни, а також сприяти подальшим дослідженням та меморіалізації простору іменами діячів Української революції. 


7 жовтня співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович взяла участь семінарах-практикумах Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання.

Співробітниця УІНП долучилась до обласного семінару-практикуму для керівників музеїв при дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних закладах освіти «Музеї історичного профілю закладів освіти – важлива складова громадянського виховання дітей та молоді», а також семінару-практикуму національно-патріотичного виховання.

Уляна Громович ознайомила учасників з діяльністю Інституту та презентувала проєкти та матеріали, створені УІНП, що можуть стати корисними для роботи керівників музеїв при дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних закладах освіти та відповідальних осіб за національно-патріотичне виховання.


7 жовтня в Одесі відбулася зустріч делегації Інституту національної пам’яті Польщі та Генерального консульства Республіки Польща в Одесі з членами робочої групи з питань увічнення пам'яті жертв політичних репресій, похованих на 6-му км Овідіопольської дороги.

За даними польської сторони, архівні документи свідчать про те, що серед тисяч загиблих є близько 350 поляків, що і обумовлює зацікавленість польської сторони.

Водночас членів робочої групи зауважили, що залучення іншої держави має бути з дотриманням всіх процедур, що вимагають міждержавні угоди Польщі з Україною, під контролем не лише Українського інституту національної пам’яті, але й зовнішньополітичного відомства нашої держави.

“Ми зараз достеменно не можемо говорити, скільки серед жертв було етнічних поляків, українців, німців чи представників інших етносів. Тут коректно говорити про громадян СРСР, яких знищувала державна тоталітарна комуністична влада. Більше того, наскільки мені відомо, жодна з родин, представники якої теоретично можуть знаходитися серед рештків жертв терору НКВС, не заявляла про своє бажання проводити різного роду генетичну експертизу. Тому говорити про якусь сепарацію решток за національною ознакою нині уявити собі важко”, - розповів керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.


9 жовтня на цвинтарі Сотниківської січі в Одесі курсанти Одеського інституту військово-морських сил, Одеського університету внутрішніх справ, одеські скаути, представники Чорноморського гайдамацького з’єднання, козацьких організацій, а також Veterans HUB Odesa провели толоку.

Перед початком толоки керівник Південного офісу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк прочитав курсантам лекцію про походження цвинтаря, справжніх будівничих Одеси, що тут поховані, а також про докатеринінські часи нашого міста. Після чого цвинтар, де поховані одеські козаки, прибрали від бур’яну та сміття.Учасників толоки також чекав справжній козацький куліш з узваром, що приготував  Іван Герасименко, який багато років доглядає за цвинтарем. 

На тій же локації, але 11 жовтня, для учнів Барабойської школи відбулась лекція-екскурсія начальника Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка присвячена історії козацького поселення та життя козаків Сотниківської січі 

“Цікаво, що найдавніша могила тут датована 1791 роком, тобто за три роки до так званого “заснування” міста. Козацьке ж поселення датують 70-ми роками 18 століття. Загалом на цвинтарі більше п’яти сотень поховань, близько двох сотень увінчані кам’яними, чотири- , шести- та восьмиконечними хрестами” - зазначив Гуцалюк.

Під час екскурсії Гуцалюк передав до бібліотеки школи буклети проєкту "Легенди одеського лиману".

Фото: Південний відділ УІНП


12 жовтня на запрошення керівництва одеських загальноосвітніх шкіл №51 та №56 начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк провів уроки звитяги з старшокласниками. 

Поспілкувалися з учнями про те, що таке сучасна російсько-українська війна, чому цього дня ми говоримо про людей, які зі зброєю в руках захищали країну, в якій ми всі живемо, і чому важливо пам’ятати про їхній подвиг.

Співробітник УІНП розповів про свої ротації та побут на позиціях та відповів на всі запитання зацікавлених учнів.

“Доблесть та відвага кожного із сучасних захисників України у майбутньому стане правдивим документом епохи боротьби за свободу та незалежність України, вагомим здобутком утвердження єдності українського суспільства, національної гідності та самоповаги” - зазначив Гуцалюк.

Також під час уроків Гуцалюк передав до бібліотек шкіл буклети проєкту "Легенди одеського лиману".

Фото: Південний відділ УІНП


13 жовтня, до Дня захисників та захисниць України, в Будинку офіцерів відбулися урочисті збори та нагородження почесними грамотами та подарунками військовослужбовців, які стоять на захисті нашої держави.

В заході взяли участь керівники ЗСУ, ВМС ЗСУ та інших силових структур Півдня, представники обласної влади, курсанти та викладачі військових навчальних закладів, представники духовенства, волонтери, ветерани АТО/ООС. На запрошення організаторів, начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк взяв участь у заходах. До присутніх з вітальним словом звернувся контрадмірал, командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України


14 жовтня з нагоди Дня захисників і захисниць України відбулося покладання квітів до пам'ятника Т.Г. Шевченку в однойменному парку. Крім цього, на честь воїнів, які віддали своє життя за незалежність і цілісність нашої країни, відбувся молебень.

У заходах із вшанування пам'яті взяли участь ветерани АТО, керівники міста та області, міських районних адміністрацій, депутати, представники структурних підрозділів одеської мерії, а також різних родів військ Збройних Сил України, відомчих і силових структур, громадськість, а також Українського інституту національної пам`яті. 

Того ж дня очільник Південного відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів зустріч-бесіду з частиною особового складу Одеського загону морської охорони Державної прикордонної служби України.


До дня захисників і захисниць України в селищі Доброслав під Одесою відбулися урочистості, фестиваль “Пісні народжені в АТО” а також показ фільмів про сучасну війну і проєкту Українського інституту національної пам’яті “Діалоги про війну”.

В перший фестивальний день співробітник УІНП Олександр Городилов презентував в Доброславі проєкт Інституту “Діалоги про війну” відбувалася презентація після показу художнього фільму “Черкаси”.

Наступного дня керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів екскурсію імпровізованим музеєм АТО в Доброславі, а також взяв участь в урочистостях і фестивалі “Пісні народжені в АТО”.

Фото: Доброславська селищна рада 


14-17 жовтня  відбувся цикл презентацій та лекцій істориків про міфи та реалії життя Українського козацтва протягом XVI - ХХІ ст.

Захід організований у онлайн-форматі відділом історії козацтва на півдні України та Південним міжрегіональним відділом Українського інститут національної пам'яті.

Модераторкою та ініціаторкою заходу стала завідувачка кафедри історії України факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, завідувачка Відділу історії козацтва на півдні України Олена Бачинська.

В межах презентації свої лекції вчителям, учням та студентам коледжів та університетів Одеси прочитали співробітник УІНП Сергій Гуцалюк та Уляна Громович, а також історики Олена Бачинська, Тарас Гончарук, Володимир Полторак. 


8 жовтня  у стінах Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся круглий стіл "Бути Людиною" в рамках "Тижня Патріарха Любомира Гузара".

Захід мав на меті відкрити багатогранну постать Блаженнішого Любомира Гузара. Участь у круглому столі взяли священнослужителі, науковці, представники ЗМІ. Від Інституту, участь у заході взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.


11 жовтня начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко відвідав місто Козятин Вінницької області.

Для школярів старших класів Козятинських шкіл презентував виставку "УПА - відповідь нескореного народу" та провів історико-просвітницьку бесіду про діяльність Українського визвольного руху на Вінниччині.

Також було налагоджено контакти із завідувачкою сектору по роботі та соціальній підтримці воїнів АТО та членів їх сімей Інною Наумовою, начальницею відділу культури Козятинської міської ради Світланою Рибінською, начальницею відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Козятинської громади Наталією Янковчук.

Принагідно Богдан Галайко презентував видання та проєкти Українського інституту національної пам'яті, роботу Центрального міжрегіонального відділу.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


12 жовтня, до Дня захисників і захисниць України, у приміщенні Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся круглий стіл "День захисників і захисниць України - свято багатьох поколінь українців".

У часі засідання були обговорені питання захисту України - почесного обов'язку кожного українця, значення свята для національно-патріотичного виховання. Участь у заході взяли науковці, освітяни, військовослужбовці, представники влади та ветеранів, ЗМІ. 

Від Інституту участь взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік. Начальник відділу наголосив на тяглості мілітарних традицій українського війська, розповів про сучасні реалії відзначення свята Дня захисників та захисниць України.

Того ж дня, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат", відбулася творча зустріч з художницею та авторкою серії живописних портретів "Герої козацької України" Наталею Павлусенко. Відвідувачі мали унікальну можливість поспілкуватись з авторкою серії портретів, дізнатися більше про творчий шлях пані Наталі, цікаві епізоди зі створення картин. Участь у заході взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік. "Родзинкою" вечора була презентація полотна із зображенням гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, роботу над яким авторка завершила за два дні до цього.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


13 жовтня начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко взяв участь у роботі круглого столу «Українська історія: холодноярський вимір» у селі Медведівка Черкаської області.

На заході також виступили дослідники історії Холодноярського регіону. Учасники обговорювали питання відновлення історичної пам'яті про визвольну боротьбу в Україні, інновації осмислення ролі Холодного Яру в історії України, особливості створення експозицій, присвячених історії Холодноярського регіону.

Під час заходу було презентовано нову експозицію «Холодний Яр – земля вільних» у приміщенні Медведівського краєзнавчого музею, яка розповідатиме про роль Холодного Яру у становленні Української державності. 


13 жовтня на Європейській площі  Вінниці відбулися урочистості до Дня захисників і захисниць України. Жителі та гості Вінниці долучились до вшанування пам'яті усіх захисників і захисниць України, було покладено квіти до інтерактивної стели пам’яті, пам’ятника Героям Небесної сотні та загиблим бійцям новітньої російсько-української війни.

Участь у заходах взяв головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік. Усі присутні схилили голови та вшанували українстких захисників та захисниць, які віддали свої життя захищаючи суверенітет та територіальну цілісність Української держави.

Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


15 жовтня, до Дня захисників і захисниць України, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко взяв участь в ефірі програми "Сьогодні.Головне" на UA:Вінниця.

Співробітник УІНП розповів про історію започаткування Дня захисників і захисниць, відзначення свята в Україні та його важливості у контексті сучасної російсько-української війни.


11 жовтня у головному корпусі Волинського національного університету імені Лесі Українки відбулася презентація першої серії «Справа дев’ятнадцятьох» документального телесеріалу «Українське підпілля на Волині».

Наукова консультантка серіалу та співробітниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук провела обговорення епізоду та відповіла на питання глядачів. 

«Українське підпілля на Волині» - це документальний серіал створений продакшн-студія «Правда Про» на чолі з режисером Сергієм Шараєвським, за фінансуванням Суспільного телебачення України. 


12 жовтня Західний міжрегіональний відділ УІНП спільно з Волинським краєзнавчим музеєм провели семінар, присвячений захисницям України у історії України.

Про жінок, які воювали в лавах Українських Січових Стрільців та Української Галицької Армії студентам та викладачам Волинського національного університету імені Лесі Українки розповіла дослідниця Української революції на Волині, співробітник музею Яна Лис. 

Головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук прочитала лекцію про жінок, які були нагороджені в УПА. Її доповнила цікавим виступом провідний працівник музею Валентина Машлай із розповіддю про волинянку Тетяну Барбелюк, яка за діяльність в ОУН пройшла ув’язнення в радянських концтаборах.

Завідувач відділу новітньої історії ВКМ Богдан Зек у доповіді детально розповів про сучасних українських жінок, які сьогодні захищають Україну в нашому війську. 

Учасники семінару наголосили, що свято День захисників і захисниць України – це чудова нагода розповісти молоді про українських героїнь і на їх прикладах виховувати патріотів.


13 жовтня у філії Національного військово-історичного музею України – Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук взяла участь у відкритті виставки нагород та особистих речей гетьмана України Павла Скоропадського.

Примітно, що частина експонатів передана у НВІМУ молодшою дочкою гетьмана Оленою Отт-Скоропадською. У своєму виступі співробітниця УІНП наголосила на важливості популяризації подій Української революції для молоді, а також зачитала уривок із публікації доктора історичних наук Юрія Телещенка про значення Павла Скоропадськогов історії України із нової книжки під назвою «Детокс», яку нещодавно видала газета «День».

Фото: Західний відділ УІНП


 

13 жовтня у Львові, в Інституті народознавства НАН України, відбулася міжнародна наукова конференція «Науково-визвольна боротьба українців середини ХХ століття в усноісторичній та фольклорній візіях».

 співробітниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук долучилась до роботи конференції в онлайн-форматі. Вона виступила із доповіддю на тему «Новозагорівський бій УПА у поезії та живописі», де проаналізувала як описують бій УПА з нацистами у селі Новий Загорів 11-12 вересня 1943 року у повстанських піснях та авторській поезії сучасників, а також як відображена ця подія на полотнах художників.


17 жовтня в урочищі Красна Гора на межі Волинської та Львівської областей, де знаходяться могили чотирьох воїнів УПА, відбулося урочисте відзначення Дня захисників і захисниць України за організації «Української фундації» та Західного міжрегіонального відділу УІНП. 

У музично-історичному дійстві виступали гурт Флайzzzа, оркестр волинських прикордонників із співаком Сашком Положинським, варили куліш, а реконструктори відтворювали бій УПА з НКВС.

Представниця УІНП Леся Бондарук провела гутірку про значення свята та презентувала першу серію «Справа дев’ятнадцятьох» телесеріалу Українське підпілля на Волині». Для відвідувачів була розгорнута також вулична виставка УІНП «Люди свободи».

Фото: Західний відділ УІНП