«Локальна пам'ять»: Заходи до Дня Героїв Небесної Сотні та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  Заходи до Дня Героїв Небесної Сотні та інші новини регіонів

20 лютого в Чернігові відбулись меморіальні заходи вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та загиблих захисників України за сприяння Чернігівської обласної військової адміністрації та Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

У кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної Церкви України отець Олег Сіренко із священиками Чернігівської єпархії ПЦУ звершив поминальну літію за Героями Небесної Сотні та всього Небесного Воїнства. Потім учасники заходу вшанували загиблих Героїв покладанням квітів до Меморіальної стели «Небесна Сотня» та Меморіальних стел пам’яті загиблих Захисників України в сучасній російсько-української війни.

Перед цим, 18 лютого, регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко взяв участь круглий стіл до Дня Героїв Небесної Сотні, який відбувався у Музеї  боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині. 

«20 лютого 2014 року перемогла Революція Гідності. Україна в цей день вшановує Героїв Небесної Сотні. Саме тоді загинуло найбільше учасників Євромайдану від карателів злочинного режиму — 48 осіб. Серед них і наш земляк Андрій Мовчан, уродженець села Великі Осняки Ріпкинської громади Чернігівської області. Раніше, тобто 18 лютого, серед 20 загиблих Героїв віддав своє життя Василь Прохорський, уродженець села Щуча Гребля Дмитрівської громади Чернігівської області. Віктор Орленко, який в той день отримав важке поранення в голову і помер влітку 2015 року, є уродженцем села Талалаївка Ніжинського району. Він став 107-им, останнім Героєм Небесної Сотні. Також варто пам’ятати, що 20 лютого 2014 року — перший день відкритої війни російського агресора проти України. І в 2014 році першими на її захист стали саме активісти Революції Гідності. У тому році серед інших захисників України віддали своє життя за незалежну батьківщину і наші земляки — активісти Євромайдану, Герої України (посмертно) Олег Міхнюк та Євген Лоскот», — наголосив Сергій Бутко.

А 23 лютого Сергій Бутко виступив із лекцією «Герої Небесної Сотні. 10 років російсько-української війни» для учнів загальноосвітньої спеціалізованої школи I-III ступенів фізико-математичного профілю №12  та онлайн для відвідувачів й співробітників бібліотек для дітей громад Чернігівської області.


Напередодні десятої річниці російсько-української війни та другої річниці широкомасштабного вторгнення начальниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова за участі ветерана російсько-української війни Артема Федоренка провела онлайн-зустріч для студентів факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Артем Федоренко, який воює з 2015 року добровольцем батальйону поліції особливого призначення «Луганськ - 1», а зараз у складі штурмової бригади «Лють», розповів студентам про перемоги та поразки, з якими стикнулася Україна за десять років війни, чим війна 2014 року відрізняється від війни 2024 року, про перші дні широкомасштабного вторгнення росії, оборону Харкова та участь у Слобожанському контрнаступі, про мужність і героїзм побратимів, їхню витримку та непохитність.

Своєю чергою Марія Тахтаулова виклала хронологію історії десятирічної війни, сповненої болючих випробувань, героїчних вчинків і незламної боротьби українського народу за свій суверенітет.


 18 лютого у Харкові відбулася панахида і громадська акція з вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Панахиду біля меморіальної дошки Героям Небесної Сотні на подвір'ї  Іоано-Богословського храмі ПЦУ  правив архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан.


19 лютого, до Дня Державного герба України, у Вінницькому ліцеї №6 презентували виставку Інституту «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

Для вчителів та старшокласників закладу було презентовано матеріали, які демонструють еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення.


20 лютого, до 10-ї річниці від початку новітньої російсько-української війни, на запрошення ГО "Політичний центр", співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік доєднався до акції вшанування пам'яті.

На площі Тараса Шевченка, біля пам’ятного знаку Героїв Небесної сотні та загиблим Героям новiтньої росiйсько-української вiйни, iнтерактивної стели та стіни пам'яті відбулася акція на пошану усім Захисникам та Захисницям України. До заходу доєдналися представники духовенства, закладів культури та освіти, громадські активісти, представники молодіжних організацій та студентського самоврядування міста.

Того ж дня на запрошення Донецького обласного дитячо-молодіжного центру та Управління сім’ї, молоді та масових заходів НПВ Донецької ОВА, співробітник Інституту Олексій Серветнік доєднався до заходу «Символ молодіжного спротиву» до Дня Героїв Небесної Сотні. Співробітник УІНП зазнайомив молодь Донеччини з передумовами, перебігом Революції Гідності, початком російської агресії проти України у 2014 році.


21 лютого на запрошення адміністрації Ліцею №1 у селищі Муровані Курилівці співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницький захід для старшокласників закладу.

До Дня Героїв Небесної Сотні та 10-річниці початку новітньої російсько-української війни співробітник Інституту зазнайомив молодь з передумовами, перебігом Революції Гідності, розстрілами Небесної Сотні, початком збройної агресії рф проти України. Детальніше розповів про проєкти УІНП з даної тематики.

«20 лютого згадуємо тих, які першими загинули за те, щоб Україна не зникла з мапи світу, щоб північний сусід не поглинув її. Імена Героїв Небесної Сотні стоять першими у мартирологу загиблих у російсько-українській війні. Адже сьогодні ми знаємо, що російська зброя була спрямована вперше проти громадян незалежної України не в лютому 2022 року, і навіть не навесні 2014, а у січні та лютому 2014 року, коли у середмісті Києва від вогнепальних поранень і газового отруєння гинули активісти Майдану. Пам’ять про подвиг Небесної Сотні у 2024 році вшановується під гаслом "Залишаємося гідними своїх Героїв!» - зазначив Олексій Серветнік.

Також, для ліцею було презентовано актуальні видання Інституту, які стануть у нагоді під час освітнього процесу.


 

22 лютого, до 2-ої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у Вінницькій обласній науковій універсальній бібліотеці ім. В. Отамановського відбулося засідання круглого столу «Вистояли-Переможемо».

Участь у заході взяли представники влади, громадськості, військовослужбовці, науковці, ветерани, волонтери, представники ЗМІ. До участі доєднався співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік.


27 лютого, співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік  провів інормаційно просвітницький захід до 10-ої річниці сучасної російсько-української війни.

У заході взяли участь депутатита працівники Погребищенської міської ради Вінницького району, старости громади, керівники місцевих закладів освіти та культури, вчителі історії та методисти, школярі ліцею №1. Співробітник Інституту розповів учасникам про історичний контекст російсько-українського протистояння, певні історичні паралелі.


23 лютого у Ратнівському ліцеї Луцького району Волинської області відбулася гостьова лекція представниці Західного відділу УІНП Лесі Бондарук на тему «Україна: війна в Європі» для учнів 5-11 класів.

Співробітниця УІНП також презентувала школярам підбірку друкованих видань Українського інституту національної пам’яті.