Інститут пропонує ближче знайомство з листами одного з провідних діячів УНР Андрія Лівицького

Інститут пропонує ближче знайомство з листами одного з провідних діячів УНР Андрія Лівицького

Український інститут національної пам’яті пропонує широкому загалу ближче знайомство з епістолярною спадщиною одного з провідних діячів Української Народної Республіки, члена Української Центральної Ради і ЦК Селянської спілки, прем’єр-міністра Уряду УНР, голови Директорії УНР та Головного отамана військ УНР, Президента УНР в екзилі Андрія Лівицького.

 «Андрій Лівицький – одна з ключових постатей доби Української революції 1917-1921 років. В цей час він обіймав низку високих посад в органах влади УНР – член Української Центральної Ради, міністр юстиції та міністр закордонних справ, заступник Голови Ради Народних Міністрів, голова дипломатичної місії УНР в Польщі. Ще вагомішою була роль Андрія Лівицького в українському визвольному русі 20-40-х років XX століття. В цей час він – прем’єр-міністр Уряду УНР, голова Директорії УНР та Головний отаман військ УНР, Президент УНР в екзилі. Відтак листування Андрія Лівицького є унікальним джерелом з історії України. Воно розкриває закулісся діяльності урядів УНР, життя української політичної еміграції в Польщі, Чехословаччині, Франції, Румунії, а також міжособистісні стосунки між діячами уенерівської течії», - зазначає упорядник книги Ярослав Файзулін.

До книги увійшли 306 листів Андрія Лівицького та його кореспондентів. Зокрема й відомих українських діячів – Симона Петлюри, Ісаака Мазепи, Олександра Шульгина, Івана Огієнка, Іларіона Косенка, Миколи Шумицького, Яна Токаржевського-Карашевича, Володимира Кедровського й інших. Всі ці листи були розпорошені по фондах багатьох архівних установ і збиралися упорядником буквально по крупинках.

Окремим розділом у виданні представлені копії листів Андрія Лівицького, що були перехоплені радянською закордонною розвідкою і нещодавно оприлюднені Галузевим державним архівом Служби зовнішньої розвідки України.

Абсолютна більшість листів, вміщених в цьому виданні, вперше вводяться до наукового обігу й є унікальним історичним джерелом для вивчення історії українського державотворення та національно-визвольного руху, геополітичних трансформацій в країнах Центрально-Східної Європи.

Книга листів Андрія Лівицького була приурочена до 140-річчя від дня його народження, яке відзначалося 12 квітня 2019 року.

Найближчим часом примірники книги можна буде замовити в Інституті національної пам’яті.

З електронним варіантом книги «Андрій Лівицький. Листування (1919-1953 роки)» можна ознайомитися на сайті Інституту за посиланням.