У Чернігові, на будинку, де жив Левко Лук'яненко, відкрили меморіальну дошку

У Чернігові, на будинку, де жив Левко Лук'яненко, відкрили меморіальну дошку

У Чернігові відкрили пам'ятну дошку відомому дисиденту і політику, Герою України, автору тексту Акта про державну незалежність України Левку Лук'яненку. Почесну місію виконали Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та сестра Героя України Зінаїда Лук’яненко.

Дошку встановлено на будинку за адресою вул. Рокоссовського, 49. Тут проживав брат дисидента і саме в цьому будинку Левко Лук'яненко проводив зустрічі з українськими активістами, створивши там своєрідну штаб-квартиру українського опору.

Такі зустрічі відбувалися постійно. Вперше до Чернігова Лук’яненко прибув на поселення після ув’язнення в 1976 році. У вересні цього ж року він очолив правозахисну Українську Гельсінську групу, зібрання якої проводилися в будинку на Рокосовського, 49.

Після останнього звільнення з місць позбавлення волі у 1989 році дисидент оселився у сестри в Седневі, однак щовихідних приїздив до Чернігова на зустріч із прогресивною молоддю у цьому ж помешканні.

«Саме тут, у цьому будинку Левко Григорович збирався з колегами, однопартійцями, членами Української Гельсінської спілки, тут виношувалась ідея створення української держави... Тут Левко Лук’яненко посіяв зерно, яке проросло», - зазначив на відкритті дошки голова міської організації Народного Руху України Сергій Черняков.

Востаннє у своєму житті Левко Григорович відвідав Чернігів у травні 2018 року. Тоді він зустрічався зі студентами Національного технологічного університету.

Автором дошки із зображенням Левка Лук’яненка став скульптор із Ужгорода, доктор мистецтвознавства, академік Михайло Белень. Він розповів, що зустрічався з Лук’яненком у Канаді, де той був Надзвичайним і Повноважним послом. Основною рисою політика та громадського діяча скульптор назвав поміркованість, водночас, відзначивши, що в його характері відчувався «згусток енергії українця, який боровся за незалежність».

Ще одна меморіальна дошка Левку Лук’яненку встановлена в Седневі на будинку, де проживає Зінаїда Лук'яненко. Її урочисто відкрили 23 серпня цього року, напередодні Дня Незалежності.

Михайло Белень та Зінаїда Лук'яненко (фото Укрінформ)

Минулого року, невдовзі після смерті Героя України, в Чернігові активно просувалося питання перейменування вулиці Рокосовського на вулицю Лук’яненка. Однак однозначної підтримки в Чернігові воно не знайшло і поки що знято з обговорення.

Герой України Левко Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року у селі Хрипівка Чернігівської області. В історію увійшов як правозахисник, громадсько-політичний і культурний діяч, борець за незалежність України, співзасновник Української Гельсінської Групи, народний депутат України, автор Акту проголошення незалежності України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року, письменник, філософ, патріот-дисидент. За просування ідеї здобуття Україною державної незалежності у місцях позбавлення волі Лук’яненко провів понад 27 років. Кілька місяців чекав страти у камері смертників.

Помер 7 липня 2018-го, у віці 89 років. Похований на Байковому кладовищі у Києві.