У Дипакадемії відбувся форум присвячений 80-річчю від дня народження Ореста Субтельного

У Дипакадемії відбувся форум присвячений 80-річчю від дня народження Ореста Субтельного

16 вересня відбувся у Дипломатичні академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС відбувся форум «Україна: історія на перехрестях гібридної війни, культурної дипломатії та медійного світу», присвячений 80-річчю від дня народження Ореста Субтельного.

Організаторами заходу виступили Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАН України, Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС, Чернівецька обласна рада та Видавничий дім “Букрек”.

"Сподіваюсь, що цей форум та інші заходи, які будуть присвячені в Україні та інших країнах пам'яті та спадщині Ореста Субтельного пробудять інтерес у молодих впертих, непосидючих, талановитих, ретельних науковців або людей, які хочуть такими стати. Якщо ми подивимось на життя Ореста Субтельного, то саме таким він і був", - зауважив у вітальному слові голова УІНП Антон Дробович. 

Також він подякував партнерам за організацію заходу, висловиши сподівання, що 100-річчя видатного українського історика святкуватиметься на міжнародному та міжнаціональному рівні.

"З висоти 30 років у кожного з нас є свої спогади та враження, свої асоціації присвячені "Україна: Історія" Ореста Субтельного, але безперечно, це незаперечна історія успіху. Коли ми навіть суто формально перерахуємо ті віхи його успіху, то вони виглядають вражаючими: 4 англомовні видання - 1988, 1994, 2000 та 2009 років; колосальний успіх в Україні видання 1991, 1992, 1993 років; російськомовний переклад 1994 року. Зауважу, що хоч видавців не дуже охоче говорять про наклади, але загальний наклад чотирьох перевидань Субтельного - понад мільйон примірників. Окрім того, у 2010 році з'явилась аудіоверсія книги на 36 годин. Варто згадати про іншомовні переклади: німецькою, болгарською, словацькою, вірменською, китайською мовами", - зауважив провідного наукового співробітника відділу української історіографії Інституту історії України НАН України Олексій Ясь, додавши, що невпевнений чи перелічив всі мови, якою перекладалась книжка. 

Він також наголосив, що Орест Субтельний належав до тієї генерації істориків, які народились в роки Другої світової чи періоду "переміщених осіб", які не вважали себе емігрантами, а позиціонували, як американські чи канадські історики українського походження і були повністю занурені в західний академічний контекст. 

Засідання Форуму відбувалось у формі послідовних панелей із доповідями запрошених спікерів, де обговорили пять великих тем: 

  • питання пов’язані із внеском О.Субтельного в українську історіографію, значення його підручника «Україна: історія» для розвитку національного історичного наративу, соціокультурних процесів пострадянської доби;
  • завдання, досвід, перспективи, шляхи та інструменти популяризації історії України у світі, значення історичної тематики в культурній дипломатії;
  • стан і перспективи представлення історичних досліджень у публічному та медійному просторі;
  • які еволюційні зміни сталися в змісті історичної освіти за 30 років та чому в Україні досі немає Концепції історичної освіти?
  • якою має бути історична освіта в 12-річній українській школі? І чи треба повернути до закладів вищої освіти історію України як обов’язковий предмет?

Передивитись онлайн-запис форуму можна нижче:

Матеріали по темі