У Києві відкрили вуличну виставку про рашизм

У Києві відкрили вуличну виставку про рашизм

Вуличну виставку, присвячену злочинній сутності російського режиму, «Рашизм — це…» відкрили 22 вересня на Площі Слави у Києві. 

«Я не знаю, чи слово «рашизм» достатнє для опису того, що росіяни роблять сьогодні в Україні. Наразі рашизм можна назвати жахливим поєднанням більшовизму і фашизму, ксенофобії й російських «скрєп», усього, що ми бачимо в Маріуполі, Бучі, Бородянці, у містах, які цими днями зазнають обстрілів — Запоріжжі, Миколаєві, Харкові. Позавчора я був в Ізюмі на Харківщині. І я, звичайно, застосував би інше слово, ніж рашизм, до того, що я там побачив. Але щоб ввести у міжнародний вжиток назву злочинів, які робить Росія в Україні, цього буде достатньо», — зауважив під час відкриття міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

Виставка розміщується на 16 стендах, які розкривають питомі ознаки й характерні риси рашизму: культ «скрєп» і культ вождя, імперський реваншизм і «побєдобєсіє», агресивна пропаганда і ксенофобія, а також злочини, які вчиняють рашисти.

Дату відкриття, 22 вересня, обрали невипадково. Цього дня 1939 року радянські та німецькі війська провели спільний парад у Бресті після того, як разом знищили Польську державу. А рашизм, на думку авторів виставки, це плід поєднання нацистської та більшовицької ідеологій. 

На цьому у своєму виступі наголосив науковий редактор виставки та співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров. 

«Рашизм — це дитина обох батьків: німецького націонал-соціалізму та сталінського більшовизму. Про це йдеться у нашій виставці, про співпрацю тоталітарних режимів і практик XX століття, які, на жаль, перекочували у XXI століття», — зауважив Майоров. 

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак подякував партнерам із Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Національного музею Революції Гідності, Міністерства культури та інформаційної політики та Печерської районної в місті Києві державної адміністрації за співпрацю у створенні та відкритті виставки. 

За словами посадовця, виставка «Рашизм — це…» експонуватиметься на Площі Слави протягом місяця. Електронний варіант також можна буде переглянути на сайті УІНП.

Фото:  Національний музей Революції Гідності