1838- народився Григорій Воробкевич, поет

1838, 10 січня – в Чернівцях народився Григорій Іванович Воробкевич, поет, молодший брат, соратник і однодумець Сидора Воробкевича – засновника «Руського літературного товариства», редактора журналу «Буковинська зоря» і альманаху «Руська хата".

Походив із священицької родини, що мала румунське і литовське коріння. Навчався в гімназії та духовній семінарії. Прийняв сан священика.

Літературну діяльність розпочав у Львові. Друкувався під псевдонімом Наум Шрам. Писав вірші та поеми на історичну тематику, ліричні поезії, що за формою і настроями були близькі до народних пісень. Виступав проти засилля москвофілів, національного гніту, виховував свідомих українців.

Деякий час обіймав посаду ректора семінарії в Чернівцях. Склав іспити на звання вчителя закону Божого. Заснував читальню в селі Топорівці, мріяв створити сільську крамницю, чому завадила хвороба.

Зіграв важливу роль у громадському та культурному житті Буковини. Сидір Воробкевич так характеризував свого брата: «Пташка, що співала на Буковині задля на ній світання, один з найбільш свідомих українців краю».

Помер 24 листопада 1884-го у Чернівцях.

«Ненадобно хахлам письма,

їх письма нам вадять –

І язик їм вирубати!» –

цареві вни радять.

І так сталось на Вкраїні,

письмо їй забрали, –

Живе слово також вкрадуть,

як ’го ще не вкрали»

   

                            Григорій Воробкевич, 1877.