«30 років Свободи». У Києві відкриється виставка, присвячена європейським демократичним революціям кінця 1980-х років

«30 років Свободи». У Києві відкриється виставка, присвячена європейським демократичним революціям кінця 1980-х років

Кінець 1980-х років для європейських країн ознаменувався падінням могутньої комуністичної імперії в Центрально-Східній Європі, центром якої був СРСР. Регіоном прокотилася хвиля демократичних революцій, які змінили хід світової історії. При чому кожна з країн комуністичного блоку мала свій власний рецепт суспільно-політичних змін, свою дорогу до «спільного європейського дому».

Детально про це розповідає нова виставка Українського інституту національної пам’яті «30 років Свободи: повернення до Європи».

 7 листопада 2019

12.00

Київ, Михайлівська площа

«Виставка цікава тим, що демонструє в одній площині, як кожен із наших сусідів прощався із комунізмом та окреслює місце України в цих процесах.  Попри різні сценарії перетворень, які переживали наші європейські сусіди, усі вони вибрали свободу та демократію. Цей досвід залишається актуальним для нас, українців, і сьогодні. Маємо сподівання що наш проєкт допомагатиме українцям краще пізнати  наших європейських сусідів та нашу спільну історію», - говорить заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак

На відкриття виставки запрошені представники державної влади, дипломатичного корпусу, громадські діячі, журналісти. Зокрема у відкритті виставки візьмуть участь: Іванна Климпуш-Цинцадзе - народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу,  Володимир Тиліщак - заступник Голови Українського інституту національної пам’яті, Радек Матула - Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки, Марек Шафін - Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки, Юріс Пойканс - Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки, Богдан Горинь - український політичний та громадський діяч, колишній дисидент,  Олесь Шевченко - український політичний та громадський діяч, колишній дисидент, Богдан Нагайло - шеф української редакції «Радіо Свобода» у 1989-1991 рр.) та інші поважні особи.

Алегоричним символом виставки стала картина італійського художника Тіціана, де зображено відомий епізод з грецької міфології - викрадення Європи.

В експозиції використано унікальні історичні фото того періоду.

Виставка експонуватиметься протягом місяця на Михайлівській площі, між Дипломатичною академією та пам’ятником княгині Ользі.