До річниці підписання Брестського мирного договору оприлюднюємо архівні матеріали з виставки про історію дипломатії

До річниці підписання Брестського мирного договору оприлюднюємо архівні матеріали з виставки про історію дипломатії

Брестський мирний договір між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу був підписаний 9 лютого (27 січня за старим стилем) 1918 року. Він означав визнання УНР суб’єктом міжнародних відносин та був покликаний захистити її від більшовицької інтервенції. А ще це була перша мирна угода у Першій світовій війні.

Після того, як договір з делегацією від УНР, як представниками незалежної держави, підписали Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія, радянська делегація, що теж вела переговори з країнами Четверного союзу в Брест-Литовську, була змушена визнати легітимність представництва УНР і незалежність самої республіки. Відтак угода, підписана 3 березня 1918 року між зазначеними державами та більшовицьким урядом у Росії, зобов’язувала останню визнати законність Центральної Ради та її уряду, припинити політичну пропаганду в УНР, вивести з неї війська і підписати мирний договір.

Ставши суб’єктом міжнародних відносин, Українська Народна Республіка почала формувати зовнішньополітичні відносини з іншими державами та розвивати свої іноземні представництва. Детальніше про це розповідає виставка “Досвід, куплений дорогою ціною…”: українська дипломатія 1917-1926”. Її презентація відбулася в листопаді 2020 року на Контрактовій площі в Києві. А електронний варіант є у вільному доступі за посиланням.

Матеріали виставки містять архівні документи, пов’язані з підписанням Брестського мирного договору та його ратифікацією. Щоб полегшити історикам, дослідникам та зацікавленим у темі знайомство з зазначеними документами, публікуємо їх у відкритому доступі на сайті Інституту.

Підбірку документів уклав начальник Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті Інституту Ярослав Файзулін. Матеріали надані Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин. На фото вгорі момент підписання Брестського мирного договору.

Мирний договір між УНР і Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією та Туреччиною 9 лютого 1918 р. (документ)

Завантажити

Брестський мирний договір болгарською мовою (документ)

Завантажити

Грамота щодо ратифікації Брестського мирного договору гетьманом Павлом Скоропадським, червень 1918 р. (документ)

Завантажити

Грамота щодо ратифікації Брестського мирного договору Німеччиною, червень 1918 р. (титульна сторінка)

Завантажити

Українсько-болгарський додатковий договір, 12 лютого 1918 р. (документ)

Завантажити

Грамота щодо ратифікації Брестського мирного договору царем Болгарії Фердинандом I, липень 1918 р. (документ)

Завантажити

Додатковий договір між Українською Народною Республікою і Османською імперією, 12 лютого 1918 р. (документ)

Завантажити