«Локальна пам'ять»: вшанування воїнів УПА на Вінниччині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  вшанування воїнів УПА на Вінниччині та інші новини регіонів

21 вересня в Луцькому національному технічному університеті для студентів перших курсів спеціальностей  «Готельно-ресторанна справа» та «Туризм» провели захід на тему: «Державотворчі традиції України». Його присвятили 31-й річниці Незалежності України. До участі запросили головного спеціаліста Західного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Лесю Бондарук. Вона презентувала учасникам і передала бібліотеці навчального закладу видання УІНП. 

Студенти та викладачі могли переглянути історичні відеоматеріали з ютуб-каналу інституту. Також Леся Бондарук розповіла про державницькі традиції українців, роль особистості в історичних подіях, ознайомила з роликами про відомих діячів: Номана Челебіджіхана, Олену Степанів, Олену Вітер, Сергія Корольова, Нонну Ауску.

У дискусії узяли участь декан факультету митної справи, матеріалів та технологій Валентина Ткачук, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Людмила Матвійчук і викладачі кафедри, директор бібліотеки ЛНТУ Світлана Бакуменко.

Фото: Західний відділ УІНП


22 вересня на базі Волинського інституту післядипломної освіти відбувся семінар-практикум «Сучасні підходи до організації роботи шкільного музею».

Представниця Західного відділу Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук мала годинну доповідь, під час якої розповіла про проєкти УІНП, які можуть бути корисними для шкільних музеїв або для використання під час навчального процесу. Також відповіла на запитання вчителів та керівників музейних закладів із міст та сіл Волинської області.


7 жовтня 2022 року до Дня захисників і захисниць України та 80-ї річниці створення Української повстанської армії для керівництва та курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ, який тимчасово розташовується у Вінниці, презентували матеріали виставки Українського інституту національної пам'яті «Воїни. Історія українського війська».

Участь у заході взяли проректор ХНУВС Анатолій Клочко, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік, фахівець відділу соціально-гуманітарної роботи ХНУВС Андрій Прохоров.

«З початку активної фази новітньої російсько-української війни у 2014 році українське військо розпочало відродження. Цей процес супроводжується історичною тяглістю військових традицій часів визвольних змагань та інших славетних сторінок боротьби за Українську державність, присвоєнням почесних найменувань військових частин, провадженням елементів українського національного однострою, військових звань, відзнак. Сьогодні, під час широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, ми боронимо нашу землю, пам'ятаючи про славетні сторінки історії»,   зазначив Богдан Галайко.

Матеріали виставки розповідають про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле й подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні епохи. До світлин додається інформація про тип військових організацій, чисельність та озброєння військ, методи воєнного мистецтва й найвизначніші битви. Для учасників заходу провели оглядову екскурсію виставкою.

Фото:  Центральний відділ УІНП


5 жовтня на пресконференції у Вінницькій міській раді команда фахівців презентувала проєкт оновлення зони пам’яті Меморіалу Визволення на вулиці Київській. Участь у заході взяли головний архітектор Вінниці Євген Совінський, директор Музею Вінниці Олександр Федоришен, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Проєкт передбачає гідне вшанування пам’яті загиблих воїнів Другої світової війни. На вулиці Київській буде створений єдиний меморіальний комплекс без антиукраїнської радянської ідеології. Оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення набуде нових сенсів та змістів.

«Сучасна боротьба за наше існування, за збереження нашої державності та свободи – це логічне продовження змагань наших попередників: Армії УНР та Української повстанської армії. Ми маємо про це пам’ятати та переосмислювати публічні простори. Радію, що у нас є нові об'єкти топоніміки, пов’язані з історичним минулим, відновленням історичних назв. Так спільними зусиллями ми позбуваємося спадщини російського імперського тоталітарного минулого. Сподіваємося, що й далі рухатимемося в цьому напрямі й що всі простори будуть наповнюватися правдивим українським національним змістом», – зауважив Богдан Галайко.

Згідно з проєктом, понад 380 металевих плит із викарбуваними на них іменами загиблих у Другій світовій буде перенесено з Європейської площі та Меморіалу Слави до Меморіалу Визволення на вулиці Київській. Їх встановлять на нові гранітні постаменти, розташовані у вигляді алеї. Упорядкування території передбачає, зокрема, капітальне оновлення наявних елементів, облаштування пішохідних доріжок з екологічної плитки, бордюрів, декоративного та спеціального освітлення, створення зелених зон зі складними квітковими композиціями.


11 жовтня 2022 року у стінах Томашпільського ліцею Тульчинського району Вінницької області відбулося урочисте відкриття пам'ятної дошки уродженцю Вінниччини, військовому діячу, борцю за незалежність України Костянтину Петеру.

Участь в урочистостях взяли секретар Томашпільської селищної ради Оксана Потуторовська, директор Томашпільського ліцею Мая Шпикуляк, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік, педагогічний колектив ліцею, представники села Пилипи-Борівські Томашпільської територіальної громади, уродженцем якого був Костянтин Петер.

Захід присвячений ушануванню подій Української революції 1917–1921 років, 80-й річниці створення Української повстанської армії та Дню захисників і захисниць України.

Пам'ятну дошку відкрили для гідного вшанування Костянтина Петера (псевдо «Сокіл», «Гонта») – військового діяча, учасника Української революції 1917–1921 років, сотника Армії УНР, співробітника штабу Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри, члена ОУН, референта пропаганди Станіславського Окружного Проводу ОУН, майора УПА, учасника боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

«Постать Костянтина Петера є яскравим прикладом для виховання молодого покоління. Та боротьба, яку вели українці сто років тому проти більшовицьких загарбників, триває й нині. Сьогодні українці борються за існування Української держави. І ми переконані, що переможемо, адже правда на нашому боці»,  зауважив Богдан Галайко.

Також з учасниками заходу відбулася популяризаційно-просвітницька бесіда про історію боротьби за незалежність України та тяглості мілітарних традицій від часів Української Народної Республіки, діяльності Української повстанської армії до сучасних захисників України.


11 жовтня 2022 року під час робочої поїздки до Томашпільської територіальної громади Вінницької області співробітники Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та Олексій Серветнік зустрілись із заступником директора з навчально-виробничої роботи Комаргородського вищого професійного училища Аллою Бондар.

Під час бесіди окреслили перспективи співпраці для виховання чіткої патріотичної позиції у студентів навчального закладу.

Представники інституту презентували для кабінету історії найновіші видання УІНП.


12 жовтня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбувся науково-методичний семінар «Лицарі волі» до Дня захисників і захисниць України, Дня Українського козацтва та 80-ї річниці створення Української повстанської армії.

Участь у заході взяли науковці, освітяни, музейні працівники, слухачі курсів підвищення кваліфікації групи зберігачів фондів, наукові співробітники музеїв області. Співробітник УІНП Олексій Серветнік виступив із доповіддю «Діяльність УПА на Поділлі».


13 жовтня 2022 року на території Музею Вінниці відкрилась фотовиставка «Україна. Війна та опір». 

Світлини фіксують злочини рашистських окупантів на українських землях. Участь у відкритті взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

Фото: Центральний  відділ УІНП


13 жовтня 2022 року до Дня захисників і захисниць України та 80-ї річниці створення Української повстанської армії у Трибухівському лісі поблизу села Трибухи Літинської територіальної громади Вінницького району відбулися урочисті заходи зі вшанування борців за незалежність України у ХХ столітті   загиблих вояків УПА сотні Шуляка в бою проти загону НКВД в червні 1944 року.

5 червня 1944-го близько сотні повстанців прийняли бій із чекістами другої роти 189-го окремого стрілецького батальйону НКВД, підсиленої взводами станкових кулеметів та 80-міліметрових мінометів.

Участь у заходах взяли викладач історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, кандидат історичних наук Віталій Тучинський зі студентами, директор Уладівського ліцею Олександр Масний (село Уладівка) та школярі закладу, місцеві краєзнавці та активісти селища Літина та міста Хмільника, представники історичного музею Хмільника, науковці, представники громадськості. До заходу долучився співробітник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветнік.

«У цьому році ми відзначаємо 80-ту річницю створення Української повстанської армії. Такі місця пам'яті на Вінниччині підкреслюють, що боротьба українських повстанців проти двох тоталітарних режимів   нацистського та комуністичного на території Поділля була дуже активною. Пам'ятаймо славетні сторінки нашого минулого й докладаймо спільних зусиль для перемоги Сил оборони України над російськими окупантами сьогодні»,  зауважив Олексій Серветнік.

Співробітник інституту презентував для учасників заходу найактуальніші видання УІНП про Перші та Другі визвольні змагання й новітню російсько-українську війну.

Фото: Центральний відділ УІНП