«Локальна пам'ять»: заходи з нагоди Дня Незалежності та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи з нагоди Дня Незалежності та інші новини регіонів

 

У Чернігові науковці провели круглий стіл до Дня Незалежності України, присвячений значенню Чернігово-Сіверщини в українському державотворенні. 

Захід організували у співпраці регіональне представництво УІНП та Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» за сприяння Агенції регіонального розвитку Чернігівської області. 

Учасники круглого столу звернули увагу, що всі видатні українські державники минулих часів на Чернігівщині обов’язково докладали надвеликих зусиль та не шкодували коштів для розвитку вітчизняної культури, мистецтва, освіти. Саме це було, є і буде однією з головних засад зміцнення держави та її оборони, динамічного розвитку й заможності країни, її громадян.


24 серпня в Чернігові біля меморіального каменю «Борцям за волю України» проведено урочистий захід святкування Дня Незалежності України.

Захід розпочався богослужінням священників Чернігівської єпархії ПЦУ за борців за Незалежність України всіх часів, сучасних захисників України. 

«Україна вже в повній мірі почала усвідомлювати себе незалежною державою, вона поважає себе і примушує ворогів поважати її. Ми всі віримо в перемогу у війні з російським агресором, і кожний на своєму місці за минулі десятиліття зробив свій внесок у цю справу. Важливою умовою такого позитивного результату є знання власної історії», — зауважив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Учасники поклали квіти до меморіального каменю «Борцям за волю України», а завершили святкування виконанням Гімну України.


29 серпня в Чернігові відбулося вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

У Козацькому катедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ поминальну літію відправив протоієрей Антоній у співслужінні зі священниками отцем Миколаєм й отцем Петром. Вони помолилися за кожного з загиблих воїнів, що з 2014 року і до цього дня віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих героїв у боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих захисників України.

Біля пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України» відбулося покладання квітів, а начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус передав родинам загиблих героїв державні нагороди. Орденом «За мужність» III ступеню посмертно нагороджені льотчики Державного науково-дослідного інституту випробувань та сертифікації озброєння та військової техніки: майор Барц Володимир Миколайович, капітан Кузнецов Олексій Сергійович та майстер-сержант Полегенько Олег Леонідович.

«24 лютого цього року наші герої-льотчики віддали найдорожче — своє життя за Україну, за всіх нас», — наголосив начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань та сертифікації озброєння та військової техніки, полковник Геннадій Пєвцов.

На території сектора військових поховань чернігівського міського кладовища «Яцево» відбулося перепоховання загиблого на фронті офіцера ЗСУ Ярослава Шульги.

Всі заходи вшанування захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, традиційно завершувалися виконанням Державного Гімну.


В День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, у Харкові помолились за загиблих. 

Традиційна панахида відбулася на подвір'ї Іоано-Богословського храму біля меморіалу загиблим захисникам. Панахиду очолив єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Його преосвященству співслужили настоятель храму Віктор Маринчак, військові капелани Ігор Бігун, Юрій Здебський та Геннадій Рохманійко.


30 серпня відбулася презентація книжки Олександра Гриценка «Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище» за участю керівниці Північно-Східного відділу УІНП Марії Тахтаулової.

Учасники заходу серед іншого обговорили питання деколонізації української історичної науки та освіти, дерусифікації топонімів, демонтажу монументів, декомунізації і деколонізації у музейних експозиціях, виставкових проєктах, культурну та політичну специфіку регіональної культури пам'яті й проблеми деколонізації на сході та півдні  України, в Криму тощо.

Марія Тахтаулова поділилася практичним досвідом проведення декомунізації міського простору  Харкова у 2015–2016 роках, а також перебігом змін у топоніміці та символічному просторі міста у зв'язку з повномасштабною війною Росії проти України.


З нагоди Дня Незалежності Полтавський офіс УІНП провів популяризаційну кампанію у медіа Полтавщини.

Спільно з обласним радіо «Лтава» створено тематичні передачі, а в обласній комунальній агенції «Новини Полтавщини», газеті «Зоря Полтавщини» та інтернет-виданні «Полтавщина» оприлюднено історичні статті. Матеріали присвячені військовикам Армії УНР, життя яких пов’язане з Полтавщиною. 

«Сьогодні Україна бореться за звільнення від російських окупантів. Воїни сучасних ЗСУ цей нелегкий шлях пройдуть до кінця й завершать розпочате сто років тому», – прокоментував регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


Полтавський телеканал «Центральний» продемонстрував анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин».

Ролик присвячений тисячолітній тяглості української державності. Показ ролика відбувся в межах угоди УІНП з регіональними телеканалами. 


На фасаді Одеського залізничного вокзалу завішали барельєфи орденів Леніна та Червоної зірки. 

Раніше в червні, на вимоги громадськості, представники «Укрзалізниці» категорично відмовлялися виконати декомунізаційні заходи, посилаючись на рішення внутрішніх органів.  Тепер же, зі збереженням концептуальної архітектурної моделі, радянських орденів на фасаді головних залізничних воріт Одеси не буде.


23–24 серпня, до Дня Незалежності, в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Українська історична та культурна спадщина під час військової агресії РФ: досвід, виклики, загрози».

Співорганізаторами конференції стали Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Одеський обласний центр української культури, факультет історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова.

До участі в конференції долучилися науковці та провідні фахівці бібліотек, архівів, музеїв з України та з-за кордону, викладачі, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, освітяни, культурологи, представники креативних індустрій.

До роботи конференції долучилися співробітники УІНП Сергій Гуцалюк та Уляна Громович.


29 серпня, в День пам’яті захисників України, в Одесі відбулися урочистості з вшанування пам’яті захисників Одеси.

На Алеї Героїв, що на Західному цвинтарі, обласного центру громадськість і духовенство провели церемонію підняття державного прапора.

Пізніше, біля Стіни Героїв, встановленої на Катедральному соборі Різдва Христового ПЦУ, єпископ Одеський і Балтський Афанасій разом з кліриками храму і військовими капеланами звершив заупокійну панахиду за всіма воїнами, що полягли за Незалежність України.

«Зараз наш святий обов’язок назвати ім’я кожного героя, хто загинув за свободу і незалежність України. Ми не можемо цинічно оперувати статистикою, «округляючи» цифри загиблих у цій священній війні. Кожен герой, хто загинув від лютого 2014 року в Криму, має бути викарбуваним на Пантеоні українських героїв. Ми пам’ятаємо кожного, ми пишаємось кожним і ми вдячні кожному з них!» – заявив очільник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

У заходах взяли участь міський голова Одеси Геннадій Труханов, його заступник Олег Бриндак, заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський, представник Одеської ОВА Сергій Братчук та інші.

Організатори: відділ в Одеській області Міністерства у справах ветеранів України, Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, VETERANS HUB ODESA, Одеська єпархія ПЦУ.


23 серпня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося засідання круглого столу «Незалежність України: досягнення та перспективи» до Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України.

Під час засідання було обговорено основні етапи історії українського державотворення, значення Акта проголошення (відновлення) Незалежності України та сучасні реалії боротьби за незалежність в часі новітньої російсько-української війни, її героїчних сторінок.

Участь у заході взяли керівництво та співробітники обласної книгозбірні, представники влади, громадських організацій, військовослужбовці, науковці, освітяни, ветерани, представники всіх територіальних громад Вінницької області (онлайн).

 Від Інституту до заходу долучилися співробітники Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та Олексій Серветнік.

«Маємо розуміти, що незалежність України – запорука вільного розвитку інших європейських держав і народів та головна перешкода для російського імперіалізму, який намагається політично, економічно та духовно поглинути Україну. Зараз, в умовах агресії з боку Росії, ми продовжуємо боротьбу за власну свободу та незалежність», – наголосив Богдан Галайко.


23 серпня, до Дня Державного Прапора України,  співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік взяв участь в прямому етері програми «Віч-на-віч» на «Українське радіо. Вінниця».

Під час розмови обговорили історію запровадження свята, актуальні історичні дати, пов'язані з синьо-жовтим прапором, історію підняття його на теренах Вінниччини, переслідування радянською владою за поширення української символіки, сучасні паралелі з новітньою російсько-українською війною, використання червоно-чорного стяга поруч з Державним Прапором та якою має бути популяризація державних символів на загальнодержавному рівні. Також було наголошено на результатах діяльності Інституту з даної тематики.


29 серпня, до Дня пам'яті загиблих захисників України, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік взяв участь у прямому етері програми «Віч-на-віч» на «Українське радіо. Вінниця».

Співробітник Інституту розповів про передумови запровадження пам'ятного дня, про бої за Іловайськ у серпні 2014 року, символи та ключові меседжі цієї дати, про перспективи притягнення російських окупантів до відповідальності за їхні злочини та головну ідею вшанування пам'яті загиблих захисників України.  

«Нині Україна переживає найбільше випробування у своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора. Тільки разом, завдаючи відсічі окупантам Силами оборони України на полі бою, консолідуючись усім українським суспільством та об'єднуючи міжнародну спільноту, ми зможемо перемогти російського ворога та притягнути усіх військових злочинців до відповідальності», – зауважив Олексій Серветнік. 


20 серпня на Волині, в урочищі «Криниця» за селом Радовичі Ковельського району, облаштували нову туристичну локацію: розчистили 1,5 гектара землі, на частині площі висадили коло із калинових саджанців, у центрі посадили кілька дубів, встановили пам’ятний знак. 

Ідея належить представникам громадської спілки «Зв’язок поколінь» та місцевим підприємцям. Співорганізатором проєкту стала і Волинська обласна рада. 

Саме тут 7–9 вересня 1943 року відбувся триденний бій УПА  з нацистами та польською допоміжною поліцією. 

«Приємно, що кожного року на Волині, де колись зародилася УПА, виникає новий туристичний маршрут. Ми маємо достойні традиції боротьби з окупантами, які має знати українська молодь», – наголошує представниця Західного відділу УІНП Леся Бондарук.


У Луцьку відбулися пам’ятні заходи до Дня пам’яті загиблих захисників України. 

Вшанувати полеглих захисників України зібралися представники влади, духовенство, військові, родичі загиблих та небайдужі жителі Луцька. Зокрема, біля пам’ятного фотостенда «Герої Небесної Сотні – Загинули за Єдність України», що на Театральному майдані, священнослужителі відслужили панахиду.