Оголошуємо набір інтерв’юерів для документування усних історій

Оголошуємо набір інтерв’юерів для документування усних історій

Український інститут національної пам’яті разом із партнерами запрошує до співпраці зацікавлених у документуванні на Чернігівщині усних історій під час війни. Це – частина проєкту «Розвиток та підтримка соціальної згуртованості», який реалізує Нідерландська миротворча організація РАХ (ПАКС) спільно з Українським інститутом національної пам’яті і громадськими організаціями «Доброчин» та «Український центр ненасильницького спілкування і примирення «Простір гідності». 

Один із напрямків роботи проєкту – збереження пам’яті про події російсько-української війни. Зокрема, йдеться про запис спогадів свідків оточення Чернігівщини та облоги міста Чернігова російськими військами. З цією метою до роботи в проєкті запрошують інтерв’юерів, які живуть (і працюють) у Чернігівській та Городнянській громадах. Насамперед ми запрошуємо до співпраці тих людей, які цікавляться документуванням та збереженням пам’яті про події, що розгорталися на Чернігівщині від 24 лютого 2022 року, і мають практичні навички збору усних свідчень.

Заявку на участь у проєкті можна подати, заповнивши форму за посиланням до 18:00 27 грудня 2022 року.

Для відібраних інтерв’юерів проведуть навчальний семінар офлайн про теоретичні та практичні засади усноісторичного інтерв’ювання, зокрема, про прийоми та методи ведення глибинного інтерв’ю, підготовку програми опитування та супровідної документації, а також про можливості використання створеного усноісторичного джерела. 

Окремий модуль семінару буде присвячений інструментарію, заснованому на ненасильницькому спілкуванні з сертифікованим тренером Карлом Плеснером (Україна-Данія).

«У роботі з документування свідчень під час глибинних інтерв’ю інтерв’юери доволі часто зустрічатимуться з людьми, які пережили травматичний досвід різного ступеня. І тут базові знання процесу ненасильницького спілкування виявляться корисними: вони допоможуть інтерв’юеру розуміти природу травми, знати причини її виникнення та наслідки у житті людини. Використання інструментів ненасильницького спілкування також запобігатиме травматизації інтерв’юерів та посилюватиме підтримку людей, з якими проводитимуться глибинні інтерв’ю під час їхнього відновлення після травматичного досвіду», – коментує Карл Плеснер свою частину семінару.

Учасники семінару отримають сертифікат участі. Детальніша інформація про семінар буде надіслана індивідуально на вказану в заявці електронну адресу за підсумками  відбору інтерв’юерів до 30 грудня 2022 року.