Шлях свободи: в «Укрінформі» відкрилася виставка плакатів Нікіти Тітова

«Для мене війна почалася влітку 2014 року. Саме тоді я вперше відчув, що ця війна буде страшна і триватиме вона довго. І щоб передати ці відчуття, я взяв одну із робіт Марії Примаченко і намалював її в камуфляжі. Я хотів показати, як війна усе яскраве і барвисте перетворює на страшну реальність. І це треба пам’ятати щодня, щоб перемога була швидшою», - так харківський художник Нікіта Тітов означив одну з центральних тем своєї творчості.

Нині в доробку Нікіти Тітова – більше сімдесяти плакатів. І більша частина їх так чи інакше порушує тему війни. Найцікавіші з них нині можна побачити і в Києві – 18 грудня в «Укрінформі» відкрилася виставка «Шлях свободи. П’ять років України в плакатах Нікіти Тітова». 23 роботи художника розмістилися на вікнах інформаційної агенції та всередині приміщення.  Серед них і роботи, які вже здобули популярність в інтернеті: «Тиша, яка вбиває», «Серце волонтера», «Календар війни».

«Напередодні свят багато розмов про свята і вихідні. Про старий і новий стилі. Про календар. І це природньо і правильно. Ми живемо, плануємо і проектуємо. Але наш календар сьогодні — це календар війни. Щоб перегорнути його, треба перемогти. Щоб перемогти, слід планувати, проектувати і — жити. Художній проект Нікіти Тітова «Шлях свободи» — це про вміння бачити суть подій. Його робота «Календар війни» найбільше вразила мене. Нікіта вміє бачити. Приходьте зазирнути й ви», — зазначив на презентації  Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Під час презентації виставки

Серед представлених плакатів — роботи про Майдан, про ключові події війни на Донбасі: Іловайськ, битву за аеропорт, про режим тиші та життя на лінії зіткнення. Тітов втілив образи волонтера, добровольця, розвідника, патріота. Низка плакатів присвячена бранцям Москви, серед яких і «Календар Сенцова» - сторінка календаря, де вгорі стоїть прізвище СЕНЦОВ, а під ним, без поділу на місяці – числа, числа, числа. «Я почав малювати цей плакат на десь на другий тиждень після початку голодування Сенцова. І як кожного дня домальовував по даті, щоб показати, що це не просто числа, а це – людське життя. Це теж спосіб боротьби», — коментує Нікіта Тітов.

«З одного боку — це експеримент для нас: організація мистецької виставки. Але колекція робіт Нікіти Тітова, створених під враженням подій у нашій країні, нагадує своєрідний репортаж про ці 5 років. Тож ми раді співпрацювати із нашими партнерами, інформуючи громадян завдяки й художнім інструментам», — підкреслив на відкритті виставки Генеральний директор УКРІНФОРМу Олександр Харченко.

У роботах Нікіти Тітова вражає лаконізм і глибокий сенс, захований у кожному плакаті. Чи це дорожній знак, у якому вказані відстані до різних міст – і 700 км до пункту із назвою Війна. Чи сітка, сплетена з людських рук – плакат «Добровольці». Чи той же «Календар» без святкових і вихідних, кожен місяць з яких називається «війна».

 

Ці плакати – вони по духу близькі тому, що було на Майдані. І ця виставка теж продовжує цю хвилю Майдану. Це формат мандрівної, вуличної виставки. І я думаю після Києва варто було б показати її і в інших містах України», - зазначив директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Виставка в Києві триватиме до 14 січня 2019 року. Після чого і справді. Можливо, помандрує містами.

Організатори:

  • Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності
  • Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ”
  • Центр досліджень визвольного руху
  • Український інститут національної пам'яті

Над проектом працювали: Нікіта Тітов, Марина Сингаївська, Ольга Сало, Володимир В’ятрович, Олена Шарговська, Катерина Ніколаєнко, Петро Клим, Іван Кішка, Ярина Ясиневич.