У Харкові пройшла конференція, присвячена 90-річчю від дня народження Івана Світличного

У Харкові пройшла конференція, присвячена 90-річчю від дня народження Івана Світличного

20 вересня 2019 року у  Харківському національному університеті імені Василя Каразіна проходила ІV Всеукраїнська наукова конференція «Теоретичні та прикладні аспекти біографістики: до 90-річчя від дня народження Івана Світличного». В полі зору учасників конференції опинилися різні теми, пов’язані з біографією одного з лідерів шістдесятництва: Іван Світличний та його доба, спадщина Івана Світличного, біографістика: теоретичні та прикладні студії, історіографія і джерелознавство біографістики, персоналії в історії, літературі та культурі, роль особистості в історії класичного університету, мікроісторичні та регіональні дослідження: слобожанський вимір.

У конференції взяла участь співробітниця Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті  Українського інстититуту національної пам’яті кандидат історичних наук, доцент Любов Крупник. Вона виступила з доповіддю та мультимедійною презентацією на тему: «Іван Світличний як лідер дисидентів» та взяла участь в  дискусії щодо обговорення актуальних проблем конференції.

«Іван Світличний – одна з центральних постатей українського руху шістдесятників. За словами його співтабірника Василя Овсієнка: «весь український Київ насправді обертався довкола Івана Світличного».  У присутності Івана Світличного, наголошував Василь Стус, «останній дурень говорив розумні та добрі речі, хоч би Іван ні слова не сказав, а тільки був присутнім та усміхався в вуса». На жаль, ця постать іще достатньо не вивчена, Іван Світличний лише починає повертатися в публічний простір і в суспільну пам’ять. І такі конференції – черговий крок до відновлення історичної справедливості і гідної оцінки місця і ролі Івана Світличного в русі шістдесятників», - зазначила Любов Крупник.