Військовослужбовці Командування сухопутних військ довідалися більше про постать Симона Петлюри

24 травня 2019 року доктор історичних наук, завідувач відділом джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Валентина Піскун прочитала для військовослужбовців Командування сухопутних військ доповідь на тему: “Ким був Симон Петлюра? Лекція до 140-річчя від дня народження Головного Отамана”.

Доповідь фокусувалась на ключових рішеннях Голови Директорії, Головного Отамана військ і флоту УНР Симона Петлюри протягом Української революції 1917-1921 років, його ролі у розбудові українського війська зокрема та важливості Симона Петлюри у будівництві Української держави загалом.

Нагадаємо, що лекції проходять у рамках проекту Українського інституту національної пам'яті «Воєнно-історичний лекторій», розпочатого у 2018 році у співпраці з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.

Довідково:

22 травня 2019 року виповнюється 140 років від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, журналіста, літературного і театрального критика, Головного Отамана військ і флоту Української Народної Республіки Симона Петлюри.

Симон Петлюра став першим військовим міністром в Генеральному Секретаріаті, утвореному Центральною Радою 28 червня 1917 року.  Як голова Українського генерального військового комітету Симон Петлюра зайнявся налагодженням армії, спрямувавши головні сили на українізацію військових частин.

Після відставки 18 грудня 1917 року на знак протесту проти рішення Центральної ради піти на укладання Берестейського миру, Петлюра організував Гайдамацький Кіш Слобідської України. У січні–лютому 1918 року вони разом із Січовими стрільцями відіграли вирішальну роль у боях за Київ і придушенні більшовицького заколоту на заводі «Арсенал».

У грудні 1918-го очолив антигетьманське повстання Директорії. 22 січня 1919 року відбулося урочисте проголошення універсалу Директорії УНР про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину державу, однак під натиском більшовицьких частин на початку лютого 1919 року урядові установи УНР та військо змушені були залишити Київ. У травні Симон Петлюра очолив Директорію, продовжуючи збройну боротьбу Армії УНР проти червоної та білої Росії.

Наприкінці січня 1921 року Петлюра ініціював нараду старших начальників Армії УНР у Тарнові (Польща), де створили Партизансько-повстанський штаб під керівництвом відомого повстанського отамана Юрія Тютюнника для підготовки загального антибільшовицького повстання в Україні. 17 жовтня головний отаман видав наказ, за яким Юрій Тютюнник із штабом і відділами мав почати похід на Україну. В жовтні-листопаді Українська повстанча армія Юрія Тютюнника у складі трьох груп вирушила у Другий зимовий похід, який став завершальною сторінкою Української революції, засвідчивши готовність українців за будь-яку ціну здобувати державність.

Детальнішу інформацію про життя і діяльність симона Петлюри та про його роль в українській історії можна знайти тут.