Відзначення 140-річчя від дня народження Симона Петлюри у Києві розпочалося з мітингу біля його барельєфу

Відзначення 140-річчя від дня народження Симона Петлюри у Києві розпочалося з мітингу біля його барельєфу

22 травня з нагоди 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, Голови Директорії, Головного Отамана Військ і Флоту УНР Симона Петлюри у Києві біля його меморіального барельєфу відбувся урочистий мітинг.

У заході взяли участь ветеран російсько-української війни, кавалер Ордену «За мужність» ІІІ ступеню, заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, ветеран російсько-української війни, співробітник Українського інститут національної пам’яті Роман Кулик, а також курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут,  ліцеїсти й військовий оркестр Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Перед початком заходу члени військово-історичного клубу «Повстанець» в одностроях доби УНР пронесли до барельєфу Петлюри Державний прапор України та репліку прапора 3-ї Залізної дивізії. Останній стяг було надано спеціально для заходу Центром історії Вінниці.

«Петлюра став одним з перших лідерів Української Народної Республіки, якого знищила Москва. Після нього було вбито Євгена Коновальця, було вбито Степана Бандеру та інших. Таким чином Москва намагалася обезголовити український визвольний рух, який був найбільшою загрозою для розбудови її імперії. Петлюра був сильним лідером у дуже важкі часи. Він став одним з керівників Української народної республіки в критичний час. Він ухвалював складні рішення, звичайно, що припускався помилок, але навіть після цього він не боявся продовжувати боротьбу. Він продовжив цю боротьбу навіть після поразки української революції 1917-1921 років. Через це він і став одним із символів цієї революції, одним із символів незламності українського духу. І через це його ім’ям Москва називала усіх, хто боровся за незалежність України. Ціле покоління борців за незалежність вони нарекли петлюрівцями, які стали наступниками ненависних Москві мазепинців, та попередниками бандерівців, яких досі бояться в Кремлі», - зазначив у своєму виступі Володимир В’ятрович.

«Такі люди, як Симон Петлюра, викликали величезний страх у радянських ідеологів і тому вони робили все, щоб знищити будь-яку згадку про нього в нашій пам’яті, відправити його в небуття. Але я щасливий, що живу в цей буремний час, коли ми крок за кроком повертаємо нашу історію. Саме такі люди дають нам можливість розуміти, що ми українці, і пишатися нашими героями. Нас уже не збити з цього шляху і я впевнений, що ми переможемо», - підкреслив і Олександр Терещенко.

Учасники мітингу поклали квіти до барельєфу Симонові Петлюрі. Курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут та ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна віддали герою військові почесті.