15 червня в Одесі вшанували пам’ять жертв більшовицького терору 1920 року

Саме в ніч з 15 на 16 червня 1920 року в Одесі відбувся один з масових розстрілів опонентів більшовицького режиму. Загинули 63 людини. Усього за рік у тодішній Одеській губернії розстріляли щонайменше півтори тисячі осіб. Імена стількох жертв політичного терору, організованого в регіоні більшовиками, вдалося встановити дослідникам. На вшанування їхньої пам’яті Український клуб Одеси та південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті провели круглий стіл «Політичний терор проти учасників українського національного руху в Одеській губернії у 1920 році».

Захід ініціював дослідник теми Олександр Шишко – автор книги «Політичний терор більшовицької влади в Одеській губернії (січень 1919 р. – березень 1922 р.». Участь у круглому столі взяли історики та краєзнавці. Зокрема, з доповідями виступили Тарас Гончарук, доктор історичних наук, професор Одеського національного університету ім. Мечникова, та Олександр Музичко, кандидат історичних наук, доцент Одеського національного університету ім. Мечникова.

Більшовикам вдалося захопити владу в Одесі в лютому 1920 року. Щоб зміцнити її, їм треба було позбутися симпатиків та учасників українського національного руху. Придушенням спротиву режиму займалася Одеська губернська надзвичайна комісія (ОГНК) чи губЧК. Саме члени комісії вирішували долю тих, кому не пощастило потрапити в поле зору місцевих чекістів.

Посилення терору відбулося в травні 1920 року. Цьому сприяла економічна ситуація та розвиток подій на фронті – наступ українського та польського військ на Київ.

17-18 травня одеська губЧК розглядає справу про «підпільну петлюрівську організацію». За цієї справою першими розстріляли Георгія Тютюнника, Володимира Маковського, Миколу Солчинського, Галину Чижевську, Михайла Клика. Їх звинуватили у намірі підняти повстання проти радянської влади в Одесі, а також – у планах підтримати учасників Першого Зимового походу Армії УНР, які на той час захопили Ананьїв і Балту на Одещині.

Документи зі справ 1920 року. Фотокопії надані Олександром Шишком

Наприкінці травня більшовики в Одесі фабрикують нову справу проти «петлюрівського руху». У цій справі до середини червня заарештовують 170 людей, в основному членів місцевої «Просвіти». 14 червня колегія одеського губЧК у складі Станіслава Реденса, Макса Дейча, Леоніда Заковського винесла заарештованим вирок, за яким до розстрілу засудили 63 людини, у концтабори відправили 48 людей, інших – відпустили. Засуджених до смерті розстріляли в ніч з 15 на 16 червня 1920 року. Найбільше жертв розстрілів було серед членів одеської «Просвіти».

У січні-лютому 1921 року, інспектуючи Одеську губернію, чиновник Д. Приходько звітував: «українці Одеси бояться зізнатися в тому, що вони українці... без розбору розстріляно 70 членів «Просвіти».

Детальніше у рубриці «Історичний календар»