Суд втретє визнав незаконним перейменування проспекту Григоренка в Харкові на честь Маршала Жукова

18 червня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд визнав “протиправним та незаконним” рішення Харківської міської ради від 26 лютого 2020 року, яким вона перейменувала проспект Петра Григоренка на Маршала Жукова. Про це повідомляє KHARKIV Today з посиланням на приймальню судді Андрія Сліденка.

Таким чином суд задовольнив позов Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, яке оскаржувало повторне перейменування проспекту.

Рішення суду набуде законної сили, якщо міська влада Харкова не подасть апеляцію. В іншому разі розгляд справи продовжиться в суді другої інстанції.

Уперше депутати Харківської міської ради проголосували за перейменування проспекту Петра Григоренка на Маршала Жукова рік тому, 19 червня 2019-го. Підставою для цього стала електронна петиція, яка в рекордні терміни набрала 5587 голосів, подолавши прохідний бар’єр. Хоча паралельно з електронним голосуванням частина громади міста зібрала та передала в мерію у письмовому вигляді понад 5000 підписів харків’ян, які виступали за збереження назви Петра Григоренка.

Восени 2019 року суди першої та другої інстанції визнали незаконним перейменування проспекту Петра Григоренка на Маршала Жукова. Програвши апеляцію, міська влада Харкова запустила електронне обговорення повторного перейменування проспекту. Наприкінці 2019 року харківські активісти й журналісти повідомляли про маніпуляції з електронним голосуванням. Детальніше про перебіг подій можна прочитати тут.

Нагадаємо, що частина 6 статті 3 Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” забороняє присвоювати імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у Комуністичній партії та вищих органах влади Радянського Союзу. Георгій Жуков підпадає під дію цієї статті, оскільки обіймав низку керівних посад в СРСР, зокрема, був міністром оборони у 1955-1957 роках і членом Президії ЦК КПРС у 1957 році.

У заяві щодо повторного перейменування проспекту Петра Григоренка Український інститут національної пам’яті наголошував: намагання міської влади Харкова за будь-яку ціну повернути на карту міста ім’я Жукова “провокує війни пам’яті, ображає пам’ять про ветеранів Другої світової війни, є незаконним і не сприяє консолідації суспільства”. Це намагання немає нічого спільного з належним вшануванням пам’яті про Другу світову війну. Адже замість поваги до учасників війни харківські можновладці протиставляють двох ветеранів війни – Петра Григоренка, генерал-майора Червоної армії, який водночас є всесвітньо відомим правозахисником, та маршала Червоної армії Георгія Жукова. Петро Григоренко має безпосередній стосунок до Харкова, адже він у 1929-1931 роках навчався в Харківському технологічному інституті (сьогодні – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”).