Трьох вояків УПА перепоховали з військовими почестями на Тернопільщині

Трьох вояків УПА перепоховали з військовими почестями на Тернопільщині

На Тернопільщині відбулась церемонія урочистого перепоховання трьох вояків Української Повстанської Армії. Чин погребіння очолив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, у співслужінні з численним духовенством Православної Церкви України.

Останки українських воїнів знайшли у 2020 році фахівцями Меморіально-пошукового центру «Доля» з ініціативи і коштом Українського інституту національної пам’яті. Троє вояків лежали у двох могилах в лісі біля села Великі Загайці Кременецького району Тернопільської області.

«Один із них – Марко Фук, є уродженцем села Темногайці. Особу двох інших встановити не вдалося, однак за результатами антропологічної експертизи було визначено, що вони є родичами, можливо братами. Після ексгумації останків, за результатами консультацій із краєзнавцями і громадськістю, було ухвалено рішення про їх перепоховання на цвинтарі в с. Великі Загайці», – розповів директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Церемонія перепоховання відбулась за участі почесної варти Збройних Сил України, керівництва Тернопільської обласної ради на чолі з Михайлом Головком, Кременецької райдержадміністрації, та Великодедеркальської ОТГ. Почесну варту несли члени клубу військово-історичної реконструкції "Повстанець".

«Місця ймовірних поховань наших вояків були виявлені краєзнавцями з громадської організації «Меморіал Південна Волинь». Фахівцями «Долі» були проведені пошукові земляні роботи зі встановлення меж поховальних ям. Згодом була проведена ексгумація останків. На перепохованні присутні не лише чиновники, депутати місцевих рад, мешканці довколишніх сіл. Важливо, що над могилою вояків УПА останню сальву дають вояки 44-ої окремої артбригади Збройних Сил України. Поряд похований солдат 24-ї ОМБр Роман Мусій (1969 - 2014). Сьогодні Українська Держава віддала останню шану своїм героям», – резюмував представник Українського інституту національної пам’яті Владислав Куценко.

Фото: Меморіально-пошуковий центр "Доля"