Відбувся завершальний семінар в межах українсько-німецьких історичних діалогів

Відбувся завершальний семінар в межах українсько-німецьких історичних діалогів

2 жовтня відбувся завершальний, четвертий, семінар «Голокост на території України» в межах проєкту українсько-німецьких історичних діалогів на тему «Україна у Другій світовій війні: непроговорена історія». Проєкт реалізував Український інститут національної пам’яті спільно з німецькою громадською організацією Bamberg:UA, щоб збільшити інтерес до спільних сторінок українсько-німецької історії серед широкого кола німецьких науковців, політиків, журналістів, студентської молоді тощо.

Запрошеними спікерами четвертого семінару стали Ігор Щупак, кандидат історичних наук, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», директор музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» у Дніпрі, та Дітер Поль, професор сучасної історії Альпійсько-адріатичного університету Клаґенфурта (Австрія), спікер науково-консультативної ради Німецької комісії військових поховань (Volksbund deutscher Kriegsgräberfürsorge).

У межах проєкту всього відбулося чотири онлайн-семінари. Окрім зазначеної вище, українські та німецькі історики говорили на теми: «Початок Другої світової війни. Роль сторін», «Українські остарбайтери та військовополонені», «Роль ОУН-УПА у Другій світовій війні». Формат публічних діалогів між істориками на складні та важливі теми викликав інтерес передовсім в українських та німецьких освітніх і наукових колах. При цьому формат вільної дискусії зацікавив й тих, хто не пов'язаний з історичними дослідженнями. Активний інтерес учасників підкреслив важливість та затребуваність такого роду відкритих дискусій в обох країнах.

Поступово матеріали та відеозаписи семінарів викладатимуться у відкритий доступ на сайті та ютуб-каналі Інституту  українською й німецькою мовами.

Організатори висловлюють щиру подяку спікерам усіх семінарів: Івану Патриляку, Вільфріду Їльге, Тетяні Пастушенко, Дмитру Злепку, Каю Штруве, Ігорю Щупаку та Дітеру Полю.

Детально про проєкт можна прочитати за посиланням.