Експертна рада при МКІП рекомендувала демонтувати пам’ятники Щорсу та Ватутіну

Експертна рада при МКІП рекомендувала демонтувати пам’ятники Щорсу та Ватутіну

Експертна рада з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала забрати з публічного простору пам’ятники Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка та Миколі Ватутіну у Маріїнському парку в Києві.

Таке рішення більшістю голосів ухвалили на засіданні Експертної ради 9 листопада.

Пам’ятник Миколі Щорсу Експертна рада рекомендує перемістити у визначене Київською міською державною адміністрацією місце. Нагадаємо, що Український інститут національної пам’яті в 2021 році пропонував перемістити пам’ятник Щорсу до «Парку радянського періоду» у Спадщанському лісі Сумської області.

Пам’ятник Миколі Ватутіну Експертна рада рекомендує перемістити зі збереженням декору до музейного простору.

Оскільки пам’ятник є надмогильною спорудою, Експертна рада також рекомендує створити робочу групу, яка опрацює питання ексгумації та перепоховання останків Миколи Ватутіна.

Нагадаємо, Микола Щорс – один із військових командирів більшовиків. У 1918–1919 роках воював проти українського національно-визвольного руху. Після взяття більшовицькими підрозділами під командуванням Щорса Києва на початку лютого 1919 року в місті відбулася хвиля червоного терору. Пам’ятник радянському діячеві встановили в 1954 році з нагоди 300-ліття Переяславської ради. Монумент підпадає під демонтаж відповідно до декомунізаційного законодавства. 

Микола Ватутін – генерал Червоної армії, під час Другої світової війни командував військами 1-го Українського фронту, які звільняли Україну від нацистів. Водночас із січня-лютого 1944 року частини 1-го Українського фронту вступали у бої з підрозділами Української повстанської армії. 29 лютого 1944 року в одній із засідок УПА Микола Ватутін отримав поранення. Помер у київському госпіталі 15 квітня 1944-го.