Український інститут національної пам’яті підтримав ідею запровадження в Україні Дня свободи совісті та віросповідання

Український інститут національної пам’яті підтримав ідею запровадження в Україні Дня свободи совісті та віросповідання

Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань виступила з ініціативою запровадити День свободи совісті та віросповідань для підкреслення важливості вільного розвитку церков і релігійних організацій, а також задля вшанування пам’яті вірян, які постраждали за свої релігійні переконання в Україні у часи тоталітарних режимів й на початку ХХІ століття.

Цій темі був присвячений круглий стіл, який відбувся 11 квітня в інформаційній агенції «Укрінформ».

«Совєтський тоталітарний режим протягом ХХ століття знищив мільйони українців не лише за національними чи соціальними ознаками, але і за релігійними. При чому утисків зазнавала не лише українська православна церква чи УАПЦ, але й інші конфесії, а також мусульмани та іудеї. Знищення будь-яких релігійних віросповідань було одним із головних чинників творення так званої нової радянської людини. І ми переслідування за релігійними ознаками ставимо в один ряд із політичними репресіями. У нас є день пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається в травні. Але в День свободи совісті та віросповідання хочеться більше згадувати не стільки про жертви, скільки про їхню перемогу, їхній вклад у боротьбу за те, що ми зараз маємо повну свободу віросповідання. З цього огляду Український інститут національної пам’яті підтримує ініціативу про запровадження такого дня в Державному календарі свят та пам’ятних дат», - зазначив, відкриваючи захід, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

На необхідності запровадження Дня свободи совісті та віросповідання як акту вшанування пам’яті загиблих за свої переконання та запоруки формування засад релігійної толерантності в українському суспільстві наголошували й інші учасники круглого столу: вiце-президент ГО «Українська асоціація релігієзнавців» Людмила Филипович, головний рабин України та Києва громад прогресивного іудаїзму Олександр Духовний, митрополит Київський і всієї України Апостольської православної церкви в Україні Стефан (Негребецький), муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» шейх Саід Ісмагілов, член правління ГО «Українська асоціація релігієзнавців» Ігор Козловський та інші.

Дата запровадження такого Дня може стати предметом цікавих громадських дискусій, зазначив Володимир В’ятрович. На його думку, таким днем може стати дата прийняття Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», проголосованого Верховною Радою УРСР 23 квітня 1991 року.

Нагадаємо, що за ініціативою ООН щорічно у третю неділю січня у світі відзначається Всесвітній день релігії. Також з 2011 року щороку в перший тиждень лютого відзначається Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин.

Матеріали по темі