Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Державні Збори (парламент) Словенії 23 травня 2023 року визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. За ухвалення декларації проголосували 67 депутатів, проти – восьмеро. 

Декларація відзначає «геноцидний характер Голодомору, яким сталінський режим в 1932–33 роках знищив цілу верству населення»

Словенські депутати засудили «геноцидні діяння, що спричинили смерть мільйонів українців і завдали великих збитків основам українського суспільства» та вшанували пам'ять «всіх жертв Голодомору, що постраждали в цій трагедії».

Президент України Володимир Зеленський подякував словенським депутатам за ухвалення декларації.  

«Вдячний словенським парламентарям. Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, й далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності!», – зазначив Президент. 

Станом на 24 травня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 24 держав: Австралії, Бельгії, Болгарії, Грузії, Еквадору, Естонії, Ісландії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, США, Угорщини, Франції та Чехії. 

Також геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Довідково 

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше про це читайте в інформаційних матеріалах.