Проспекту Жукова в Харкові не буде: суд прийняв остаточне рішення

Проспекту Жукова в Харкові не буде: суд прийняв остаточне рішення

У питанні, яке ім’я носитиме один із центральних проспектів Харкова, поставлена остаточна крапка. 

Сьогодні Другий апеляційний адміністративний суд міста Харкова виніс постанову у справі щодо спроби повернення проспекту Петра Григоренка у місті Харкові імені радянського маршала Георгія Жукова. 

Цією постановою апеляційний суд остаточно визнав протиправним та скасував рішення Харківської міської ради від 19 червня 2019 року про перейменування проспекту Петра Григоренка.  

«Громадськість Харкова вітає рішення суду. Цей процес викликав величезний резонанс у місті. Судова зала не могла вмістити усіх охочих. Перед судом активісти організували пікет та невеликий перфоменс, щоб нагадати харків’янам, хто такий був маршал Жуков і скільки крові своїх же бійців на його совісті», - розповідає керівник Голова Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова.

“Це рішення має стати прикладом і для Києва, де так само чекаємо рішення щодо перейменування Московського проспекту та проспекту генерала Ватутіна на проспекти Степана Бандери та Романа Шухевича. Варто зрозуміти, що повернення до минулого не буде”, - зазначив керівник відділу правового забезпечення Інституту Сергій Рябенко.

Нагадаємо, що проспект Маршала Жукова у Харкові перейменували на проспект Петра Григоренка у 2016 році в межах виконання закону про декомунізацію. Але 8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я Жукова. За результатами розгляду петиції Харківська міськрада проголосувала за повернення старої назви, а 21 червня міський голова Харкова Геннадій Кернес підписав це рішення.

5 вересня Харківський окружний адміністративний суд визнав перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Георгія Жукова незаконним.

Наразі у Києві уже двічі переносилося засідання апеляційного суду, який має сказати своє остаточне слово щодо перейменування Московського проспекту та проспекту генерала Ватутіна на проспекти Степана Бандери та Романа Шухевича. Проти цього ось уже третій рік активно виступає мати екс-регіоналки Ірини Бережної Олена Бережна та очолювані нею «Антифашистська правозахисна ліга» та «Єврейська правозахисна група». Протистоїть їй Український інститут національної пам’яті та низка патріотичних організацій.