До Дня Соборності УІНП оприлюднив виставку про регіональний вимір Української революції та провів онлайн-зустріч з представниками регіонів

До Дня Соборності УІНП оприлюднив виставку про регіональний вимір Української революції та провів онлайн-зустріч з представниками регіонів

22 січня Україна відзначає День Соборності. Цього дня у 1918 році на хвилі національно-визвольних змагань Українська Центральна Рада вперше у XX столітті проголосила незалежність української держави. А через рік, 22 січня 1919-го, на Софійському майдані в Києві Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в одну державу.

До пам’ятної дати Український інститут національної пам’яті оприлюднив електронний варіант виставки «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір». Вона присвячена перебігові подій Української революції у різних регіонах, а також українському національному руху цієї доби за межами України. 14 тематичних банерів показують, що революційні події сто років тому мали загальноукраїнський характер: на сході й заході, півночі та півдні – скрізь в Україні відбулося національне пробудження, почалося державотворення.

Виставка створена Українським інститутом національної пам'яті спільно з партнерами з Інституту історії України Національної академії наук та Державної архівної служби. Завантажити банери у високій якості можна за посиланням.

Вуличний варіант виставки буде презентований на Майдані Незалежності у Києві після зняття обмежень, пов'язаних із локдауном. Наразі планується, що презентація відбудеться наступного тижня.

Також 21 січня Український інститут національної пам’яті провів онлайн-зустріч “Україна соборна”. Представники різних регіонів, люди різних професій – історики, філософи, політологи – зокрема представники територіальних органів Інституту, говорили про те, які події відбувалися в їхньому регіоні 100 років тому; як відроджувалося свято Соборності в краї; які проблеми з минулого залишаються актуальними сьогодні; як бачиться соборність України у майбутньому.

Як зазначив голова УІНП Антон Дробович, однією з цілей зустрічі було спільно поміркувати, як понад 100 років ми усвідомлюємо соборність і власну ідентичність, як відзначаємо події, пов’язані з утвердженням української незалежності, та поглянути в майбутнє: про яку Україну ми мріємо, в якій країні хочемо жити.

«Не дивлячись на те, що ми тут, на цій землі, живемо вже понад тисячу років, і тут відбуваються великої ваги історичні події, все-таки у деяких наших сусідів, як от Російська Федерація, виникають запитання. Вони намагаються розмивати нашу ідентичність. Навіть деякі люди, які живуть у нашій країні, піддаючись пропагандистським впливам, починають сумніватися, підважувати ідеї державотворчості і взагалі тяглість традицій, які є. Тому виховання відчуття соборності – це робота, в результаті якої всі ці люди мають відчути, зрозуміти, порозумітися, щоб критична кількість громадян усвідомлювала свою ідентичність і цінувала те, що ми маємо», – зауважив голова Інституту, розпочинаючи зустріч.

Послухати виступи учасників можна у записі.

Історична довідка про День Соборності та інші тематичні інформаційні матеріали за посиланням.