«Локальна пам'ять»: демонтаж пам'ятників на Полтавщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  демонтаж пам'ятників на Полтавщині та інші новини регіонів

10 серпня виставку Архіву національної пам’яті «Комунізм=рашизм» відкрили у центрі Луцька, біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

У відкритті взяли участь директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик, представниця Західного відділу УІНП Леся Бондарук, представники Волинської обласної адміністрації, Волинської обласної ради, Луцької міської ради, працівники бібліотек, викладачі та студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук зауважила, що методи боротьби комунізму з українцями, як і рашизму сьогодні, не змінилися: це тотальна паспортизація, масові депортації, репресії проти мирного населення та розстріли.


13 серпня у Поромівській громаді відбулися збори щодо перейменування села Петрове і повернення йому історичної назви Цуцнів.

На збори прийшли близько 30 жителів села, а також були присутні голова Поромівської громади Олег Савчук та його заступник Василь Власюк. Співробітниця Західного регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Більшкість селян проголосували за повернення історичної назви, згадка про яку походить ще з грамоти 1376 року. Нинішня назва Петрове — на честь заступника політрука радянських прикордонних військ НКВС СРСР сержанта Василя Петрова. Остаточне рішення щодо перейменування села Петрове на Цуцнів прийматимуть депутати Поромівської сільської ради на позачерговій сесії 25-го серпня.


3 серпня до Центрального міжрегіонального відділу Інституту завітав у гості почесний краєзнавець України, дослідник історії Літинщини, співробітник Літинської селищної ради Руслан Зелінський.

Дослідник презентував для відділу видання «Хроніки православного життя Літинщини ХІХ - поч. ХХ століть», в якому йдеться про події з життя православної церкви та висвітлено розвідки з життєдіяльності окремих священнослужителів. Принагідно, співробітник Інституту Олексій Серветнік презентував досліднику актуальні видання Українського інституту національної пам'яті.


27 липня у Полтаві демонтувати пам'ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну та погруддя російському поету Олександру Пушкіну. 

Рішення про демонтаж пам’ятників в обласному центрі ухвалили 24 липня під час засідання виконавчого комітету міської ради. Після демонтажу пам’ятник Ватутіну можуть передати у музей «Парк радянського періоду» на Сумщині, а бюст на честь Пушкіна — у Полтавський краєзнавчий музей.


4 серпня у Полтаві демонтували пам'ятник радянському воєначальнику Олексію Зигіну. 

Рішення про демонтаж ухвалили 24 липня на засіданні міськвиконкому Полтави. Для демонтажу масивної скульптури (приблизна вага 2,3 тонни) залучили спеціальну техніку. Наразі пам'ятник генералу Зигіну зберігається на території комунального підприємства «Декоративні культури».